Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
11-12-2010  

Hof straft zwaarder in gijzelingsaffaire

 

De zaak is voor O. en zijn echtgenote extra zuur omdat Zembla aantoonde dat het pand op de nominatie stond in 2017 te worden afgebroken en nu anno 2010 een andere exploitant wel een vergunning kreeg. Deze heeft zelfs een tienjarig huurcontract terwijl Sjoers destijds zijn invloed aanwende bij de verhuurder om dat tot vijf jaar te beperken.
Ahmed O. die het niet kon verkroppen dat zijn vrouw geen vergunning kreeg ondanks de toezegging waarbij Sjoers zelfs publiekelijk beloofde de zaak dan officieel te komen openen, draaide op 16 juni 2008 helemaal door, stak de zaak van zijn echtgenote in brand en vervolgens de auto voor het bordes van het stadhuis en liep met twee pistolen op zak het stadhuis in.

Verdachte O. maakte het de president van het Hof tijdens de zitting ook niet gemakkelijk die hem meerdere keren naar zijn gemoedstoestand ten tijde van zijn actie vroeg. De angst om minder toerekeningsvatbaar te worden verklaard zat er bij O. dermate diep in dat hij daar niet op inging. Dat past ook niet binnen de Koerdische cultuur want de man is er juist voor om zijn gezin te beschermen en dat is wat hij probeerde tijdens zijn wanhoopsdaad.

Door de strijd en de wanhoopsdaad is echtgenote en exploitante O. failliet, ging een zoon door het lint tijdens een nachtelijke schietpartij in Hengelo en leeft men van een uitkering. Het Hof veroordeelde Ahmed O. ook tot het betalen van 1250 euro schadevergoeding aan wethouder Kuiper en vier ambtenaren en hij dient ook 7000 euro te vergoeden aan een automatenhandelaar wiens speelautomaat in vlammen opging.

Voor de gemeente Almelo lijkt de zaak nu over, maar niets is minder waar. Exploitante O. heeft bij een aantal bestuursrechtelijke procedures het gelijk aan haar zijde gekregen. Dat ging o.a. om het onrechtmatig ontruimen van een terras, het belemmeren van de toegang door marktkramen voor de ingang te zetten en het weigeren van een ontheffing op Koninginnedag in 2008. De gemeente weigerde precies één dag voor 30 april. Ook na de gerechtelijke terechtwijzing weigerde (ex-) burgemeester Knip opnieuw met nieuwe argumenten. De bestuursrechter sprak daarover uit dat die handelswijze volkomen in strijd was met de wet waar deze voor bedoeld was.
De gang van zaken was voor de gemeenteraad aanleiding tot het laten uitvoeren van een drietal onderzoeken met als gevolg een nieuw beleid t.a.v. de vergunningverlening.   

Advocatt Goris kondigt Cassatie aan.
Wanneer de Cassatie dient in Den Haag t.a.v. Ahmed O. is nog niet bekend.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina