Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
02-08-2010  

Toekomst van villa Huize Friso is onzeker

 

ALMELO – Al vele jaren staat de oude villa Huize Friso aan de Bornsestraat leeg en al die jaren heeft het te koop gestaan, hebben velen belangstelling getoond maar schrok het even zo velen weer af vanwege het idee dat het gebouw als aula dienst heeft gedaan. Uiteindelijk kwam het gebouw in handen van Heijmans Vastgoed, onderdeel van het bouwconcern met dezelfde naam, die een sloopvergunning aanvroeg en kreeg.
Heijmans wil op het grondstuk 2 vrijstaande herenhuizen, 3 patiowoningen en 3 rijtjeshuizen bouwen en het geheel integreren in het bouwplan Weggeler, mocht zich voor november geen koper melden.
De Stichting Historische Kring Stad- en Ambt Almelo, de stichting Stadsherstel en de Twente Cultuurhistorische Vereniging (TCV) zijn echter fel gekant tegen sloop. "Het is een voor Almelo zeldzaam voorbeeld van de bouw in het midden van de negentiende eeuw", stelt secretaris Herman Kleisen van de historische kring in een reactie in TC Tubantia.
De villa is het geboortehuis van de bekende kunstschilder Arnold Marc Gorter (1866-1933), die vooral om zijn landschappen wordt geroemd.

< Jan Bril nam er een kijkje.

Fotoreportage (17 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina