|
|
Donatie PANalytical aan Stichting De Boodschappenmand
PANalytical heeft een bedrag van € 1500,- geschonken aan De Boodschappenmand. Het geld is de opbrengst uit de verkoop van overtollig kantoormeubilair en oude computers, waarmee op initiatief van de medewerkers al sinds jaar en dag plaatselijke goede doelen (zoals dierenasiel Het Noordbroek, de Klup of de Gravenruiters) worden ondersteund.
De Boodschappenmand
De Boodschappenmand bestaat sinds 16 jaar en bezorgt boodschappenpakketten bij Almeloers die in een crisissituatie zitten. Bijvoorbeeld wanneer iemand plotseling ontslag krijgt en niet direct een uitkering ontvangt om zijn gezin te onderhouden. Via maatschappelijke instanties krijgt het Boodschappenproject deze namen door en voorziet het gezin dan van boodschappen. ‘Meestal gedurende een periode van 6 - 8 weken.
En natuurlijk zijn er andere acute problemen’, vertelt mevrouw Schepers van het Boodschappenproject, ‘daarom zijn we ontzettend blij met dit geldbedrag waar we weer veel mensen mee kunnen helpen. Het Boodschappenproject draait volledig op giften en ook alleen dankzij de enthousiaste hulp van onze vrijwillige bezorgers.’
PANalytical, wereldmarktleider, thuis in Almelo
PANalytical is wereldmarktleider in het ontwikkelen, produceren en verkopen van systemen voor röntgenanalyse van materialen. Aan de
Lelyweg in Almelo, waar het internationale hoofdkwartier van PANalytical is gevestigd, zorgen zo’n 300 hoogopgeleide mensen voor topkwaliteit op het gebied van productontwikkeling, assemblage van de systemen en ondersteunende activiteiten; in Eindhoven worden de röntgenbuizen ontwikkeld, geproduceerd en onderhouden Ook heeft PANalytical zogenoemde applicatie labs waar klanten de apparaten in werking kunnen zien en hun monsters kunnen laten meten. Deze labs zijn in Boston (USA), Tokyo (Japan), Shanghai (China) en natuurlijk ook in het hoofdkwartier aan de Lelyweg in Almelo. Wereldwijd heeft het bedrijf ongeveer 850 medewerkers in 60 landen.
Bijna iedereen kent röntgenstraling wel van de tandarts of het ziekenhuis.
De straling wordt dan gebruikt om mensen door te lichten en zo het inwendige van het lichaam zichtbaar te maken. Op die manier zijn bijvoorbeeld een ontsteking van een kies of een breuk in een bot op te sporen.
Ook voorwerpen kunnen met röntgenstraling worden doorgelicht. Maar er is nog een andere manier om materialen te onderzoeken met behulp van röntgenstraling. Met deze zogeheten röntgenanalyse kan van vaste stoffen zowel de scheikundige samenstelling (de elementen van het periodiek systeem) als de structuur worden bepaald (de stapeling van de atomen).
Het apparaat waarmee zulk materiaalonderzoek wordt verricht, bestaat in beide gevallen uit dezelfde onderdelen. Met een buis wordt een röntgenbundel op het te onderzoeken materiaal geworpen. In de uittredende bundel staat een detector die de golflengte en de sterkte van de straling meet. Met eveneens door PANalytical ontwikkelde software worden deze meetresultaten dan geanalyseerd.
PANalytical’s klanten gebruiken de op deze manier verkregen informatie o.a. voor het analyseren van cement en andere bouwmaterialen, metalen en kunststoffen, polymeren en petrochemische producten, glas, halfgeleiders en superdunne lagen, geneesmiddelen, gezondheidsproducten en gerecyclede materialen. De resultaten dienen voor de verbetering van hun onderzoekswerk, hun producten en hun productie. Hogere kwaliteit en snelheid, lagere kosten en de best denkbare productie-efficiëntie, daar wordt samen met de klanten aan gewerkt. Vanzelfsprekend wordt hierbij ook intense aandacht besteed aan een comfortabele, gezonde en veilige leefomgeving.
PANalytical’s steun aan De Boodschappenmand is spontaan uit een actie van medewerkers voortgekomen en mag dan ook zeker in het licht van noaberschap worden gezien. |