Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
17-04-2010  

Villa dichter J.C. Bloem in de verkoop

 

ALMELO – Wijlen de beroemde dichter J.C. Bloem (1887-1966) had er dan misschien niet de mooiste jeugdherinneringen aan, maar de villa aan de Ootmarsumsestraat 86 waar hij met zijn ouders een aantal jaren woonde omdat vader J.W.C. Bloem tot burgemeester van Hardenberg (1914-1922) was benoemd, staat in de verkoop bij Kamphuis Makelaars.
De dichter J.C. Bloem, vernoemd naar zijn opa die minister van Financiën was van 1885 tot 1888 en die de staatsloterijwet vorm gaf, was meer een dolende in de samenleving en kon het nergens lang uithouden. Als jurist opgeleid werkte J.C. Bloem bij diverse gemeenten als griffier en op diverse krantenredacties, maar de dichtkunst bleef zo aan hem trekken, dat het uiteindelijk zijn volledige dagbesteding werd. De waardering als dichter kwam echter ook laat. Pas in de jaren na de tweede wereldoorlog en met het ridderschap in de Orde van Oranje Nassau in 1952. In Zutphen, waar hij ook enige jaren sleet, werd nog een plein naar hem vernoemd en in 2001 werd besloten de J.C. Bloem Poëzieprijs in het leven te roepen. Volgen beweringen zou er zelfs koninklijk bloed door zijn aderen stromen omdat zijn opa en latere minister, een bastaardzoon van Prins Willem II zou zijn.
Wat het allemaal met de vorig jaar volledig aan de buitenkant gerestaureerde villa - gemeentelijk monument - te maken heeft? Niet zo gek veel, maar het zijn wel leuke anekdotes voor bij de visite.

Archief
Terug naar vorige pagina