Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
03-03-2010  

Convenant voor proces- en laboratoriumtechniek

 

Op verzoek van bedrijfsleven meer aandacht voor proces- en laboratoriumtechniek.
Aan het woord is Johan Andela, hoofd van de Onderwijsafdeling Laboratorium en Procestechniek van het ROC van Twente: “In 2008 was het aantal studenten voor onze opleidingen gedaald tot een dieptepunt. En dat terwijl het aanbod stageplaatsen en de werkgelegenheid op dat gebied juist toenam. Op het moment dat we in overweging namen met de opleidingen te stoppen, klopte de TUWA (een samenwerkingsverband tussen Twence, Urenco, Werk & Vakmanschap en Akzo) bij ons aan. Zij stelden voor om samen met meer partners nieuw leven te blazen in de Twentse laboratorium- en procestechniek. De basis daarvoor lag echter bij ons, als aanbieder van deze opleidingen.”

Campagne ‘Er zit muziek in de laboratorium- en procestechniek’.
Het plan van aanpak van de TUWA sprak Andela vrijwel meteen aan. De deelnemende partijen staan garant voor het promoten van de opleidingen en het aanbieden van stageplaatsen en banen voor afgestudeerden. Daarnaast was er het voorstel voor de campagne ‘Er zit muziek in de laboratorium- en procestechniek’. Ben Kemna, regiomanager bij Werk & Vakmanschap, die namens de hele club de PR vertegenwoordigt licht toe: “Met deze campagne, die overigens nog steeds loopt, benadrukken we dat laboratorium- en procestechniek juist een zeer interessant en belangrijk vakgebied is, denk maar eens aan forensisch onderzoek. En het biedt goede carrièremogelijkheden en een aantrekkelijk salaris.”

Goed carrièreperspectief voor technische vmbo’ers.
Onderdeel van de campagne is de jaarlijkse ‘Week van de proces- en laboratoriumtechniek’ die onlangs van 8 t/m 19 februari jl. plaatsvond. Maar liefst 350 vmbo’ers hebben hierdoor een kijkje achter de schermen kunnen nemen bij verschillende procesbedrijven. Ook trok de Open Dag bij het ROC van Twente op 28 januari jl. veel meer bezoekers. “De interesse voor het vakgebied laboratorium- en procestechniek zit duidelijk in de lift. Vooral technische leerlingen die ambitieus zijn en interesse hebben in duurzame energie, weten ons steeds beter te vinden als serieus carrièreperspectief. Daarnaast kunnen de studenten door intensieve samenwerking met de Life Science-opleidingen van Saxion (beide opleidingen zijn zelfs samen gehuisvest) na het mbo makkelijker doorstromen naar het hbo. Inmiddels gebeurt dat in 80% van de gevallen”, aldus Andela.

Optimale samenwerking.
De negen aangesloten partijen zijn zeer tevreden over de samenwerking. Nu straks alle afspraken op papier staan, hebben ze nog meer vertrouwen in de toekomst. Ook onderling wisselen ze steeds meer kennis en ervaring uit. Wat ze ook als voordeel zien, is dat de nieuwste technieken in de branche heel snel geïntegreerd kunnen worden in de opleidingen, zodat hun nieuwe werknemers altijd aan de laatste eisen voldoen.

Kijk voor meer informatie op www.rocvantwente.nl

* ROC van Twente, Werk en Vakmanschap, AkzoNobel, Twence, Vredestein, Urenco, Norit, Waterschap Regge en Dinkel en Elementis.

Archief
Terug naar vorige pagina