Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
17-06-2009  

Station Noordikslaan meet kosmische straling

 

 De energierijkste daarvan bereiken de grond. Vaak is dat een muon (een soort zwaar elektron), waarvan er tijdens zo’n lawine elke seconde gemiddeld zo’n 180 stuks van op de grond aankomen. In een poging meer zicht te krijgen op dit bombardement van energierijke muonen zijn vanuit de universitaire wereld verschillende projecten opgestart, zoals LOFAR (Low Frequency Array) en HISPARC
(High School Project on Astrophysics Research with Cosmics).


Dichtheid
De landelijke organisatie van Hisparc streeft naar een dichte landelijke dekking van grondmeet- stations om van arriverende energierijke muonen de energie en de richting van aankomst te bepalen en heeft daarom diverse stations in deze regio in werking gesteld.

Noordikslaan
Het station op CSG Het Noordik kwam tot stand door medewerking van natuurkundeleerlingen in de hoogste klassen van het VWO. Het station bestaat uit twee muonendetectoren (in skiboxen op het dak) die zijn aangesloten op een computer die de gegevens opslaat en doorstuurt naar het NIKHEF in Amsterdam, waar ook de gegevens van alle andere stations terecht komen.
Na de bouw van het station is het een blijvend interessant project voor leerlingen: zij maken kennis met de voorhoede van de wetenschap. Ook is het heel goed mogelijk er een profielwerkstuk voor het vak natuurkunde op te baseren.

 

 

Archief
Terug naar vorige pagina