Team WierdeWorldWise
Het team WierdeWorldWise is goed voorbereid op de finale. Eerder dit jaar behaalde het legoteam al de derde prijs in de Benelux-competitie. Aan deze wedstrijd doen in Nederland zo’n 250 teams mee. Ter voorbereiding volgde het team klimaatles van Ton ten Hove, weerkundige bij RTV Oost. Verder werd de groep ‘bijgespijkerd’ door het IVN. Bovendien gingen de kinderen op excursie met Jan Brinkman van het Waterschap Regge en Dinkel naar De Doorbraak. De teamleden WierdeWorldWise beperkten zich niet alleen tot het klimaat in Nederland, maar bestudeerden ook klimaatprojecten in Tsjechië en Australië.
In hun presentatie geven de kinderen hun eigen oplossingen voor het klimaatvraagstuk in een humoristisch toneelstuk, met een spetterende rap en een informatieve Powerpoint presentatie. Na het behalen van de derde plaats in de Benelux-finale wordt het ontwerp en de presentatie nog op een aantal punten verfijnd. Uiteraard wordt een en ander vertaald in het Engels. Wat betreft de technische vertaling wordt ter plekke gebruik gemaakt van een tolk.
Gert Overweg, directeur: “De kinderen zijn enorm enthousiast. Op dit moment zijn zij druk bezig de technische ‘probleempjes’ op te lossen en wordt tijdens de lessen het vertaalwerk gedaan. Het binnenhalen van voldoende geld voor de reis naar Denemarken heeft ook volop hun aandacht. Op allerlei manieren brengen de kinderen geld bij elkaar. Een aantal mooie bedragen is inmiddels toegezegd. De sponsorloop op 22 april brengt, naar wij hopen, voldoende middelen binnen. Wij hebben dan ook volop vertrouwen dat deze Europese finale een succes wordt voor ons team.”
First Lego League
De First Lego League (FLL)is een grootschalige internationale competitie waaraan wereldwijd ongeveer 11.0000 teams (100.000 kinderen) uit 40 landen meedoen. Het team van de WierdeWereldWijs sleepte tijdens de Benelux-finale afgelopen januari de derde prijs in de wacht. Jaarlijks doen aan deze wedstrijd in Nederland zo’n 250 teams mee.
Wat doen de teams?
De teams ontwerpen, bouwen en programmeren hun eigen robot met behulp van LEGO MINDSTORMS®. Daarmee voeren zij tijdens de finales opdrachten uit. Ook doen zij zelf onderzoek naar de rol van techniek in onze maatschappij. De opdrachten en het onderzoek sluiten aan bij het jaarlijks wisselende thema van de FLL. Dit jaar is het thema ‘Climate Connections’.
Wat leren de kinderen?
Kinderen leren samen te werken, ook onder spanning. Ze leren hoe zij gezamenlijk een onderzoek kunnen uitvoeren en hoe zij de resultaten kunnen presenteren. Ook ontdekken ze welke rol techniek speelt in hun dagelijkse leven, in hun eigen omgeving. Ze leren functionaliteit voor de robot te analyseren en de robot te ontwerpen. Daarnaast leren ze de basisbeginselen van programmeren en in logische stapjes denken. De Europese finale wordt ‘live’ op internet uitgezonden. Sponsors kunnen zich melden via: www.dewierde.nl |