Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
21-11-2008  

Verbazing alom Telegraaf-artikel Turkse maffia

 

Verbazing alom in Almelo over Telegraaf-artikel Turkse maffia

ALMELO - Gisteren stond in de Telegraaf een groot artikel dat Almelo in de greep zou zijn van de Turkse maffia die horeca-ondernemers, gemeentebestuur en ambtenaren in Almelo zou afpersen en bedreigen. Het artikel van de hand van Telegraaf-journalist Jan Colijn werd groots gebracht en er werden anonieme woordvoerders aangehaald die het verhaal zouden bevestigen. Vooral een anonieme woordvoerder van zijde van de gemeente roept  vraagtekens op, daar volgens het artikel door deze woordvoerder bevestigd noch ontkend wordt dat er banden zouden bestaan met de PKK en het dus in het midden wordt gelaten. Bron van dit bericht zou het BIBOB-rapport vormen over de exploitante van Grandcafé De Rechter. Het restaurant dat door haar echtgenoot op 16 juni jl in de brand werd gestoken en vervolgens wethouder Kuiper en vier ambtenaren gijzelde in het gemeentehuis. Oorzaak van het door het lint gaan zouden de vergunningsperikelen tussen exploitante en gemeente zijn.
Juridische adviseur J. Eshuis van exploitante O. gaat aangifte doen van ongeoorloofd 'lekken' uit een nog geheime BIBOB-dossier dat door betrokkene en haar adviseur nog niet mocht worden ingezien omdat volgens de juridische adviseur de gemeente hem heeft medegedeeld dat het college van B&W nog eerst een standpunt over het BIBOB-rapport moest innemen.
AlmeloNieuws maakte een rondgang langs de Almelose horeca-ondernemers net zoals RTL, SBS6 en RTV Oost dat deden. Alle reacties waren ontkennend en alle waren verbaast over het Telegraaf-artikel. Horeca-voorzitter Niels Mulder had nog nimmer van collega's gehoord dat zij werden bedreigd en afgeperst. Ook liet hij weten dat hij juist deze week was teruggetreden als voorzitter vanwege tijdsgebrek en kritiek van o.a. collega Torny die gisteren het instellen van een nieuw horecaplatform lanceerde als overlegorgaan met de gemeente. Het bestuur van de afd. Almelo van Koninklijke Horeca Nederland zijn echter al jaren de overlegafgevaardigden in het gemeentelijke horecaplatform.

Ook RTV Oost deed navraag en publiceerde op de website het volgende bericht:

RTV Oost
De PvdA- en de VVD Tweede Kamerfractie willen weten of Almelo in de greep is van een Turkse bende.
De fracties hebben de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken om opheldering gevraagd. In de Telegraaf beweert een Almelose horecaondernemer dat collega's, gemeentebestuur en ambtenaren in de stad worden afgeperst en bedreigd. De Almelose cafebaas, die verdacht wordt van gijzeling van onder andere wethouder Kuiper, zou daar een belangrijke rol in spelen. De advocaat van de cafebaas noemt de aantijgingen grote onzin. Ook diverse cafe-eigenaren in Almelo herkennen zich niet in het beeld. Bij de gemeente wil niemand commentaar geven. Volgens het OM is er geen aangifte van afpersing gedaan door horecaondernemers, ambtenaren of leden van het gemeentebestuur.


Hoe komt deze berichtgeving in de Telegraaf? Wie van de gemeente is als woordvoerder opgetreden? Welke anonieme horecaondernemer bevestigde het verhaal? Of is het door Telegraaf-journalist Jan Colijn allemaal uit de duim gezogen?
Het lijken terechte vragen om 'stemmingmakerij' te ontmaskeren en mogelijk nog erger een geregisseerde berichtgeving vanuit het gemeentehuis!
Het college van B&W is namelijk niet blij met het onderzoek van de VARA/NPS researchjournalisten van het TV-programma Zembla dat zondag a.s. om 22.10 uur wordt uitgezonden op Nederland 2.
Het voltallige college van B&W en de meeste raadsleden weigerden op vragen van Zembla te beantwoorden. De raadsleden werden intern zelfs herhaaldelijk geadviseerd niet mee te werken en indien men toch wilde meewerken werd geadviseerd assistentie in te roepen van de afdeling voorlichting.
Met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur werden door Zembla bij de gemeente 'hele pakken' papier opgevraagd meldde Zembla-eindredacteur Thomas Blom. "We hebben genoeg materiaal voor meerdere uitzendingen." Zembla confronteerde ook wethouder Sjoers en burgemeester Knip met de camera, maar ook toen werd een reactie geweigerd. Wel werden tijdens de raadsvergadering opnamen gemaakt en ook op tal van locaties werden opnames gemaakt en interviews afgenomen.

Op de website van Zembla wordt gemeld dat ex- 'Crimefighter' en VVD-kamerlid Fred Teeven al de nodige vragen aan de minister van justitie heeft gesteld over de Almelose affaire en wil eveneens weten of de raadsman van gijzelnemer O. mogelijk uit het 'dossier' heeft gelekt richting Zembla.

Hieronder het discutabele bericht in de Telegraaf

TELEGRAAF
20 november

Horeca, politici en ambtenaren bedreigd
ALMELO IN GREEP TURKSE BENDE
ALMELO, donderdag - Turkse criminelen hebben in Almelo de horeca, het gemeentebestuur en de ambtenaren van die stad in een wurgende greep. Horecaondernemers in de binnenstad worden gechanteerd en afgeperst en moeten vaak forse bedragen aan ’protectiegeld’ betalen. Wie niet over de brug komt, kan rekenen op strafexercities, waarbij grof geweld niet wordt geschuwd. Niet alleen de middenstanders zelf, maar ook naaste familie als vrouw en kinderen, worden bedreigd. Volgens een van de horecaondernemers, die nu tegenover deze krant alsnog uit de school klapt, speelde Ahmet O. een prominente rol in dit schimmige circuit. De Turks-Koerdische O. kwam eerder dit jaar in het nieuws nadat hij zijn eigen zaak De Rechter in brand stak en vervolgens op het stadhuis een wethouder en vier ambtenaren uren gijzelde.

’Jij niet geld geven, jij slapen…’
Uit angst voor represailles willen slachtoffers louter anoniem hun verhaal doen. Dat geldt zowel voor gedupeerde horecaondernemers als politici en ambtenaren. O. zou voor de financiering van zijn etablissement geld hebben geleend van de gevreesde PKK. Een bron binnen het stadhuis van Almelo bevestigt dat in het zogeheten Bibob-onderzoek naar O. inderdaad is onderzocht of hij nauwe banden onderhield met de Koerdische arbeiderspartij. Dit Bibob-onderzoek is onlangs afgerond. De diverse betrokkenen krijgen nu echter eerst gelegenheid hun visie op de bevindingen te geven. Volgens een kroegbaas in de binnenstad vermoedde O. dat politici en collega-horecaondernemers een complot tegen hem smeedden. „Maar iedereen was juist blij met de komst van De Rechter. Het pand stond leeg en zag er vervallen uit, terwijl wij er een bruisend centrum van wilden maken. We vonden dat O. dit moest weten. We hebben toen een brief geschreven en er is een gesprek met hem geweest. Dit gesprek verliep echter verre van prettig. Er waren problemen met geld en hij eiste tonnen. ’Jij niet geld geven, jij slapen en de wethouder ook slapen.’ We waren perplex, de schrik zat er goed in.”

Ook na de gijzeling zouden handlangers van O. de plaatselijke horeca nog hebben bedreigd. „Er hebben mensen politiebescherming gehad”, aldus de caféhouder. Als voorbeeld van het gebruikte geweld verwijst de kroegbaas naar restaurant De Molen, voorheen eigendom van O. „De nieuwe eigenaar was een christen-Turk. Iedereen in Almelo meed dat eethuis, de zaken gingen niet goed. Deze eigenaar werd afgeperst, maar had geen geld. Vervolgens is hij overvallen en mishandeld. Daarna is hij met zijn familie Almelo ontvlucht.” De plaatselijke horeca baalt op voorhand van het beeld dat komend weekeinde in een tvreportage van Zembla wordt geschetst. „Alsof O. door treiterende ambtenaren tot wanhoop is gedreven. De zaak ligt veel genuanceerder.” De gemeenteraad van Almelo heeft dinsdagavond besloten dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de vergunningafgifte voor de lokale horeca. Eerst moet echter het proces tegen O. en zijn zoon, dat vermoedelijk medio volgend jaar plaatsvindt, zijn afgerond.

TC Tubantia: Justitie onderzocht bedreigingen. 

JEEJAR.nl: Telegraaf maakt stemming...  Het spel der machten gaat door  

Archief
Terug naar vorige pagina