Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
03-12-2019  

Schuttenstraat wordt autostrada

Sneller met auto van P-Oost naar P-West in centrum
 

ALMELO – In het stadhuis van Almelo wordt al een tijdje ambtelijk nagedacht om de doorstroming en verwerking van het autoverkeer van en naar de binnenstad te verbeteren. Zo werd al deels de Grotestraat Noord tussen Oranjestraat en Hagengracht, inkomend een richting vanuit Oranjestraat, voor auto’s opengesteld tot treurnis van enkele ondernemers in het noordelijkste deel van de Grotestraat en nu wordt bestuurlijk geopperd om bij grote toestroom via de Hofstraat naar de P-garages aan de Hagenborgh, de smalle Schuttenstraat open te stellen. De minst bezette parkeergarages van de stad blijken namelijk bij druk Schouwburgbezoek wel eens vol te geraken met als gevolg veel draaiend verkeer om via allerlei omwegen naar parkeergarages in het westelijk deel van de binnenstad te geraken. Een situatie die is ontstaan in de éindjaren ’80 / beginjaren ’90 bij de eerdere stadsvernieuwing en de aanleg van de passage. Geen vrije doorgang meer derhalve van Wierdensestraat naar Hofstraat, een voordien brede driebaans doorgang.
De Schuttenstraat werd toen het alternatief voor de busroute Zuid (al jaren gestopt – red.) dat tot vele klachten leidde rondom de oversteek van de Grotestraat Zuid.

Inmiddels is het Amaliaplein als horecaplein tot wasdom gekomen, met meer uitgaand publiek en dus ook meer horeca-traffic in avond en nacht tussen het belangrijkste horecaplein en bijvoorbeeld  Café België en Nielz aan de markt. Soms tot ergernis van bewoners van appartementen aan de smalle Schuttenstraat omdat er ook wel eens ‘gebral’ ontstaat vanwege illegaal passerende automobilisten.

Nu in de Hagenborgh ook nog eens een restaurant (Fusion Plaza) met ruim 600 zitplaatsen is geopend, wordt nog meer traffic verwacht en overlast omdat de P-garages vaker vol stromen. Gelet op de perikelen die de toestroom naar het theater soms al te weeg bracht, wordt ambtelijk onderzocht of op bepaalde uren de verkeersafwikkeling via de Schuttenstraat ergere verkeersperikelen aan de Hofstraat/Hagenborgh kan voorkomen.

De VVD in Almelo heeft zich dat plan nu eigen gemaakt en komt nu in de gemeenterad (vanavond) met een motie of de Schuttenstraat open gesteld kan worden voor autoverkeer. De VVD wil daarom in overleg met de winkeliers. Verder wil de VVD dat de bewegwijzering van en naar de parkeergarages in het centrum worden geoptimaliseerd.
Kortom de Schuttenstraat als autostrada op bepaalde uren met flitscamera’s (net zoals wordt gerealiseerd in de aanrijroute Grotestraat Zuid) om te verbaliseren indien in de gesloten uren door de straat wordt gereden.
Wat zei Finkers ook al weer?


Motie VVD: parkeergarages en Schuttenstraat

Archief
Terug naar vorige pagina