Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
14-06-2019  

Geslaagd internationaal bajes-voetbaltoernooi


Foto's: PI De Karelskamp - Almelo
 

ALMELO - De penitentiaire inrichting (PI) De Karelskamp in Almelo was donderdag 13 juni het decor voor een bijzonder evenement. Binnen de gevangenismuren werd die dag het internationaal voetbaltoernooi European Football Works Festival gehouden. Het toernooi stond in het teken staat van de re-integratie en arbeidstoeleiding van (ex-)gedetineerden. Burgemeester Arjen Gerritsen verrichte samen met vestigingsdirecteur Ton Golstein van PI Almelo de aftrap van het toernooi.

Deelnemers waren de maatschappelijk georiënteerde teams Ajax Challenge, Heracles Almelo, Dordrecht United, FC de Rebellen, Southampton, Chelsea  (beide Engeland), Bohemian FC (Ierland) en KAA Gent (België) en teams van gevangenissen:  PI Almelo, PI Lelystad, PI Nieuwegein, Norgerhaven, PI Veenhuizen/FC Emmen en het Duitse JVA Lingen.

Levens veranderen
Het toernooi werd voor de vierde maal gehouden. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), waaronder alle Nederlandse gevangenissen vallen, had voor de editie van dit jaar samenwerking gezocht met de EFDN (European Football for Development Network). Het evenement krijgt hierdoor nog meer uitstraling en impact. Bij EFDN zijn tal van Europese (top)voetbalclubs en organisaties aangesloten. Doel is om profclubs te inspireren om zich maatschappelijk in te zetten en voetbal te gebruiken om de levens van mensen in Europa positief te veranderen. Daarbij richt de EFDN zich vooral op doelgroepen in een achterstandsituatie, zoals (ex-)gevangenen.

Op het programma stonden donderdag niet louter voetbalwedstrijden. Het evenement in PI Almelo had een uitgebreid randprogramma met workshops en gastsprekers uit binnen- en buitenland, allemaal rond het thema voetbal en re-integratie en rehabilitatie.

Het toernooi werd gewonnen door een gedetineerdenteam van PI Veenhuizen. De ex-gevangenen van Bohemians FC uit het Ierse Dublin werden tweede, de oud-profs van FC De Rebellen eindigden als derde. Dit team bestond uit Glenn Helder, Jeroen Heubach, Ricky van den Bergh, René van Dieren, Martijn Meerdink, Ruben Schaken, Marcel Meeuwis, Sjaak Polak en keeper Stefan Postma.

Lokaal succes
Er was  ook lokaal succes. Het team van de businessclub van Heracles Almelo won de fairplaycup van het voetbaltoernooi. De gedetineerden van PI Almelo werden eerste bij het levend tafelvoetbal.

Ton Golstein, vestigingsdirecteur van PI Almelo, was er trots op dat zijn inrichting de gastheer mocht zijn van dit internationale evenement: “Sport verbroedert, sport activeert en sport verbindt mensen met elkaar. Aan het toernooi deden verschillende teams van gedetineerden mee. Het is voor hen een beloning voor goed gedrag en een stimulans om te blijven werken aan een succesvolle resocialisatie. Dat is iets waar we ons als gevangenis elke dag voor inzetten. Ik ben ervan overtuigd dat sport hierbij een belangrijke rol kan spelen. Het kan zelfs het verschil maken tussen een leven met of zonder criminaliteit.”

Fotoreportage (13 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina