Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
23-01-2019  

Stadsvernieuwing en meanderende visie

 

ALMELO – Een driehonderdtal belanghebbenden en Almelose burgers togen maandag naar het ‘Stadscafé’ dat werd gehouden in het Theaterhotel. Op de agenda de presentatie van het koersdocument waarlangs de stad zich in de komende jaren wil ontwikkelen.  Als gastspreker gaf professor dr. Gert-Jan Hospers zijn visie over de kansen die Almelo heeft en moet grijpen. Zo zag hij nog steeds een centrumfunctie voor Almelo weggelegd vanwege de diversiteit van het huidige winkelbestand, het verder ontwikkelen van water en groen in de binnenstad en ontwikkeling van meer wonen in de stadskern. Met wat geraadpleegde literatuur en na rondgangen door de stad verraste hij wethouder van stadsvernieuwing Jan Martin van Rees (LAS) met zijn boekje ‘De verrassing van Twente’ waarin hij zijn kansen omschrijft voor Almelo in de regio en het 'kapitaal' (5 redenen) voorschoteld om in de binnenstad van Almelo te investeren.

Het was koren op de molen van Van Rees en gedeputeerde van Overijssel Monique van Haaf. Zowel de provincie als bestuurlijk Almelo hebben de laatste jaren veel tijd besteed aan een herziene visie voor de ontwikkeling van de stad en het stadshart in het bijzonder. Samen met de winkeliersvereniging en projectontwikkelaars werd er ‘geschaafd en geschuurd’ want zonder externe investeerders en steun van de provincie komt bijvoorbeeld de ‘ombouw’ van Woonboulevard naar Lifestyle Boulevard niet van de grond, laat staan de verdere stadsvernieuwing in de kern van de stad. 
Is het deze avond eveneens gepresenteerde ‘Koersdocument Binnenstad’ nu zo vernieuwend? Wie sinds de eindjaren ’80 de door toenmalig wethouder Cor de Vogel gepresenteerde ‘stadsverniewingsbijbel’ en alle daarop volgende varianten heeft bijgehouden, constateert dat telkens het ‘lange winkellint’ als een beperking wordt gezien. Het moet allemaal compacter. De kern daarvan ligt rond het marktplein waar de vernieuwingsslag volop in gang is. Kortom veel volzinnen en mooie woorden net zoals in voorgaande edities al zijn de ambities heel wat lager dan pakweg 15 jaar geleden. Die torenhoge ambities hebben de stad in een financieel ravijn gestort. De provincie helpt waar het kan, zoals met de aanleg van de Waterboulevard die nog dit jaar verder gaat. Winkeliers mogen in de aanlooproutes naar het stadshart blijven zitten, maar bij langdurige leegstand (26 procent), is wonen het toverwoord geworden. Vastgoedeigenaren kunnen er dan op rekenen dat de gemeente ze aanspreekt voor mogelijk sloop en bouwen van wooncapaciteit.

Daar past de term ‘sterfhuisconstructie’ bij en dat bleek sinds de tijd van wethouder De Vogel geen onverdeeld succes terugkijkende naar de Zuiderstraat, Bornerbroeksestraat en het zuidelijk deel van de Grotestraat Zuid. De Oranjestraat bleek sterk genoeg, en de ‘Kop van Zuid’ ook. Maar een flink deel van de Grotestraat Noord, in het verleden ook wel City Promenade genoemd als A-locatie, heeft duidelijk wel grote problemen. Passen en meten met groen en woningbouw lijkt daar een oplossing, althans volgens het ‘Koersdocument Binnenstad’. Vastgoedeigenaren dan wel projectontwikkelaars zijn dan aan zet om in overleg met de gemeente tot vernieuwende invulling te komen. Dat werd destijds ‘Versland’ niet aan het marktplein, hoewel De Vogel toen stellig beweerde dat deze vernieuwende formule voor werkende relaties de toekomst was. (Na het werk even bij ‘Versland’ langs voor goede producten om thuis snel een maaltijd te kunnen bereiden.) Versland hiel het niet lang vol. De verkoop van TV's en Witgoed langer. Nu zijn er geen sporen meer van het pand te bekennen en ook de toen nieuwe Havenpassage heeft inmiddels voor een groot deel het ‘loodje’ gelegd. Gesloopt voor de recente ontwikkeling wonen boven, beneden winkelen. ‘It giet oan’, zeggen ze in Friesland maar dat doet het in Almelo dus ook. Kiek’n wat wot!

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina