|
|
ALMELO - Een team van de bedrijfshulpverlening (BHV) van de penitentiaire inrichting (PI) Almelo is afgelopen donderdag in Ede winnaar geworden van de landelijke BHV-wedstrijd voor gevangenispersoneel. Aan het evenement deden veertien teams mee van (jeugd)gevangenissen en tbs-klinieken uit het hele land.
“De BHV-wedstrijd kun je het beste vergelijken met een brandweerwedstrijd”, zegt Herman Veenhuizen, BHV-coördinator van PI Almelo. “Voor brandweerkorpsen is het van belang om regelmatig te oefenen en dat geldt natuurlijk ook voor BHV-organisaties in een gevangenis. Bij ons in de gevangenis is plek voor 168 gedetineerden en werken bijna 175 mensen. Dus is een goed georganiseerde bedrijfshulpverlening van groot belang. Stel dat er brand ontstaat of dat een gedetineerde gewond raakt, dan is snel en zorgvuldig handelen van groot belang.”
De deelnemende teams hadden als taak om op zo goed en professioneel mogelijk op te treden bij een aantal calamiteiten dat zich kan voordoen. Zo moesten de BHV’ers op veilige en adequate wijze een brand blussen, werd een ‘gewonde’ behandeld en moest een complex zo snel en efficiënt mogelijk ontruimd worden. Een deskundige jury beoordeelde of de bestaande protocollen goed gevolgd werden, of de juiste technieken werden toegepast en hoe de samenwerking tussen de bedrijfshulpverleners was. Ook werd de parate kennis over de bedrijfshulpverlening getest.
‘Wisselblusser’
Omdat de bedrijfshulpverleners van PI Almelo de diverse opdrachten het beste uitvoerde, kregen zij aan het einde van de dag de ‘wisselblusser’ uitgereikt. Deze krijgt tot aan de editie van 2019 een promimente plek in de gevangenis.
Herman Veenhuizen, die zelf getuige was van het optreden van de Almelose BHV’ers in Ede, is trots op de prestatie. “Het geeft aan dat we als PI Almelo goed bezig zijn op dit gebied. En dat is een prettige constatering. In een 24 uursbedrijf als een gevangenis, waar mensen worden opgesloten, is constante zorg voor veiligheid erg belangrijk. Vandaar dat alle beveiligingspersoneel is opgeleid tot BHV’er. Bovendien oefenen we regelmatig. Waar mogelijk doen we dat samen met de brandweer en ambulancedienst. Voor de hulpdiensten is het immers van groot belang om de weg te weten in de gevangenis en te kunnen rekenen op de kennis en kunde van gevangenispersoneel, mocht er een keer echt iets aan de hand zijn.” |