Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
18-10-2018  

Renovatie-akkoord De Klokkenbelt


De Klokkenbelt in de jaren '50 van de vorige eeuw.
 

ALMELO – De Klokkenbelt aan de Vriezenveenseweg was een van de na-oorlogse ontwerpen van bejaardenhuisvesting van architect Auke Komper die meer soortgelijke centra in Nederland ontwierp. Allemaal mey het kenmerk van woonzorgvleugels gegroepeerd rond een centraal gebouw en in Almelo voor huisvesting van 230 bejaarden.
In 1952 kwam ‘Vadertje Drees’ de ‘architect’ van het ouderdomspensioen (AOW) het gebouw openen. In latere jaargangen werden vleugels gesloopt en herbouwd naar eisen van de toenmalige tijd. Staatssecretaris Jan Schaeffer (PvdA) en latere wethouder in Amsterdam stond toen aan de basis van de vernieuwing voor de huisvesting  en verzorging van bejaarden.

Anno 2018 is dat allemaal achterhaald. Ouderen worden geacht langer zelfstandig te blijven wonen tenzij men dat niet meer kan en dagelijks verpleging benodigd. Het gevolg vaak ‘gedwongen scheiding’ op leeftijd.
De Klokkenbelt voldoet niet meer aan de huidige eisen en eigenaar St. Joseph (sinds 2000) wikte en woog de herkansing. Nu staat met vertraging van een jaar een complete renovatie voor de deur omdat St. Joseph nu rond is met de aannemers Gebroeders Meijer en Winkels. De buitengevel blijft grotendeels in tact en wordt opgeknapt maar intern worden twee kamers samengevoegd tot appartementen van 50 m2.
Zorginstelling InteraktContour huurt 66 appartementen voor huisvesting en zorgverpleging van evenzovele mensen met hersenschade als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte, hersenbloeding  of ongeval. Zelf verhuurt St. Joseph 18 appartementen waarvan 11 aan de nu nog gehuisde huurders. Ook krijgt het complex ruimtes voor dagbesteding en behandeling. Op de begane grond biedt St. Joseph ruimte voor een gezondheidscentrum met huisartsen, fysiotherapeuten en apotheek waardoor het gebouw ook een wijkfunctie krijgt.
Volgens St Joseph wordt het geheel duurzaam  gerenoveerd. De oplevering wordt verwacht eind 2019 begin 2020.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina