Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
11-09-2018  

Petitie: Ziekte van Lyme nog onderbelicht

 

ALMELO – De ziekte van Lyme is het gevolg van een tekenbeet. Per jaar worden in Nederland zo’n 1 miljoen mensen gebeten door een teek. Het gevolg is dat circa 27.000 mensen te maken krijgen met een besmetting van de bacterie Borrelia burgdorferi. Het gevolg voor enkele duizenden getroffenen een jarenlange lijdensweg. Meestal ook omdat lang niet alle huisartsen dit onderkennen en zoals het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM ) erkent, onvoldoende op de hoogte zijn met de CBO-richtlijn Lymeziekte. (meer info voor huisartsen klik hier)

In Nederland verrichten o.a. het RadboudUMC te Nijmegen en het AMC te Amsterdam samen met het RIVM onderzoek naar de ziekte van Lyme en ook het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn heeft een gespecialiseerde afdeling.
Toch voelen vele Lyme-patiënten zich in de steek gelaten. Een diagnose kan soms jaren duren terwijl werk of studie een veel te zware opgave is geworden. Bovendien werken ook zorgverzekeraars niet al te spontaan mee en werd al eens de rechter ingeschakeld om voor nader specialistisch onderzoek in aanmerking te komen. Lyme-patiënten zoeken derhalve nog wel eens behandeling en onderzoek in onze buurlanden Duitsland en België, hetgeen de nodige kosten met zich meebrengt. Dat men vaak niet in staat is om te werken, kent ook zo zijn problemen bij het UWV en derhalve gevolgen voor de ziekteuitkering. Chronische Lyme-patiënten vechten door dit soort ombegrip op vele fronten en daar moet 'Vadertje Staat' nodig iets aan doen.

Petitie24.nl
In Almelo werd enkele jaren geleden door Lyme-patiënten de stichting ‘Lyme dat blijft plakken’ opgericht. Doel meer erkenning voor patiënten met de ziekte van Lyme en meer en beter toegankelijk onderzoek. De publiciteit wordt gezocht via de eigen website, het benaderen van raadsleden (o.a. LAS), leden van de Tweede Kamer, de pers en bekende Nederlanders om meer steun te verkrijgen.
De jongste loot in deze erkenningsstrijd is de PETITIE, Landelijke erkenning Lymepatiënten.
Opgezet door de Almeloër Aziz Koca die op zijn driewieler naar het Binnenhof in Den Haag fietst om zoveel mogelijk handtekeningen te kunnen aanbieden. Aanleiding is zijn buurvrouw die door de ziekte Lyme chronisch is getroffen, maar desondanks ook Koca hielp toen deze door hersenletsel (CVA) werd getroffen, zo lazen wij in Tubantia.   

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina