Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
04-09-2018  

Dertien arrestanten bij Almelose politie-inval

Pistool, scooters en 13 auto's in beslag genomen
 

ALMELO – Met enige aplomp werd door de gemeente Almelo vanmorgen vroeg de regionale pers geïnformeerd dat maar liefs 450 personen van politie, belastingdienst, sociale recherche, opsporingsspecialisten van defensie en het openbaar ministerie waren ingezet bij het oprollen van een criminele bende in het Almelose Nieuwstraatkwartier. In werkelijkheid waren het er tijdens de nachtelijke inval minder dan 150 ‘manschappen’ ingezet en blijken verder alle overheidsbetrokkenen geturfd te zijn gedurende anderhalf jaar onderzoek naar de teelt en handel in wiet en het witwassen van crimineel verkregen geld door een groep van criminelen die min of meer ook een schrikbewind uitvoerde in het Nieuwstraatkwartier.

Gedurende het lange onderzoek waren al 18 wietplantages opgerold met diverse huisuitzettingen tot gevolg. Dit op basis van de Wet Damocles waarbij de burgemeester de panden voor maanden kan verzegelen. Gedurende dat langlopende onderzoek werd de ‘bende’ steeds beter in kaart gebracht en nu achtte het openbaar ministerie de tijd rijp om de ‘kopstukken’ van het bed te lichten.

Bij sommige panden werd explosief materiaal gebruikt om arrestatieteams snel toegang te waarborgen. ‘Hierbij is geen gevaar geweest voor personen’, zo verzekerde districtchef Jos Westerveld van het politieteam Noordoost Twente tijdens de persconferentie rond de klok van 10.00 uur. Ook maakte Westerveld een eerste resultaat bekend van de inval tijdens het ochtendgloren. Zo werden nog 3 in bedrijf zijnde wietplantages opgerold waardoor de teller op 21 staat. Ook werd een vuurwapen, diverse kweekbenodigdheden, 13 auto’s, scooters, contanten, banksaldi en administratie geconfisqueerd. Verder werden 13 personen in verzekerde bewaring gesteld in diverse Twentse cellencomplexen van de politie. Volgens Westerveld zijn er zeker 20 personen betrokken bij de ‘gang’ die zich heer en meester voelde in de wijk.  
Westerveld meldde tijdens de persconferentie dat de ‘zoekingen’ nog de hele dag zullen beslaan. De vroege inval was in 12 woningen, 6 garages en 3 loodsen maar mogelijk volgen nog meer panden.

OM-woordvoerder Vincent Smink sprak over omvangrijke criminele winsten die werden witgewassen. Om hun activiteiten te waarborgen schuwde de groep criminelen geweld en intimidatie niet waardoor men een onaantastbare status in de wijk verwierf. Volgens Smink was de tijd rijp om in te grijpen. Hij sloot verdere arrestaties niet uit.

Burgemeester Gerritsen toonde zich verheugd dat diverse overheidsinstanties samenwerkten om deze vorm van ondermijning en criminaliteit een halt toe te roepen. Gerritsen verkondigde dat alle burgemeesters in Twente de harde lijn voorstaan in samenwerking met de ‘driehoek’.  Gerritsen sprak over patserig gedrag in combinatie met ‘te dure auto’s  aangeschaft met illegaal verkregen geld en mogelijk steunfraude. Voor de wijk noemt Gerritsen  de actie goed in de poging om de sociale weerbaarheid in de wijk te vergroten en net zoals voor de inzet van de gemeente om het Nieuwstraatkwartier in overleg met de bewoners een beter aanzien te geven. Momenteel wordt bijvoorbeeld de riolering en de straatinrichting van de Nieuwstraat vernieuwd. De werklui keken dus vreemd op toen men vanmorgen bij de werkplek arriveerde en kon beginnen met een pauze die zich als een film voor de ogen afspeelde.

Fotoreportage: Alwin Winkel Fotografie / Vriezenveen

Nog een hennepkwekerij opgerold
Later op de avond deed Politie Twente een inval in een huis aan de Trompstraat. Ook hier werd een wietplantage ontmanteld. Deze inval stond op zichzelf en had niets met de massale actie in het Nieuwstraatkwartier te maken.

Fotoreportage (8 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina