Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
21-06-2018  

Kaartje kopen Amaliaplein tijdens Profronde?


Een drankje wordt duur op het Amaliaplein tijdens de Profronde !
Tenminste als de gemeente de regels opzij schuift. Een tijdelijke afsluiting zoals beoogd lijkt op het heffen van tolgeld en dat is in een wettelijk kader vastgelegd. Dit kader geeft gemeenten geen vrijbrief om tijdelijk tolgeldheffing toe te staan aan organisaties van welk evenement dan ook. Het plan van de organisatie van de Profronde kan daarom de prullenbak in, zo maakten advocaat Diederik Briedé en juridisch adviesbureau JEEJAR al publiekelijk op internetfora. Beiden zijn specialisten in het bestuursrecht.
 

ALMELO – De organisatie van de jaarlijkse Profronde wil het populaire uitgaansgebied Amaliaplein op de avond van de profronde afsluiten. Publiek krijgt dan alleen toegang door een entreekaartje te kopen à raison van 5 euro per persoon. Maximaal 4.000 kaartjes wil men in de voorverkoop brengen staat in het persbericht van de Profronde.
Niet dat de wielerkaravaan over het Amaliaplein komt, maar omdat het plein tijdens de rondjes door het centrum van de stad  ‘the place to be’ is en daardoor nogal een kostenpost vormt in het toezicht qua openbare orde.
De baten van de verkoop, zo’n 20.000 euro, zou dan de organisatie toevallen en de horecaondernemers aan het plein zouden instemmen met deze regeling mits de organisatie ook de muziek regelt en afziet van verdere sponsoring door de aanpalende horecabedrijven. De kern van het verhaal is feitelijk dat het Amaliaplein de publieke belangstelling langs het parcours drukt, zo staat in het persbericht.

Met dit voornemen wordt in principe een openbare weg, niet aan het evenement gelegen, tijdelijk afgesloten en alleen toegankelijk mits men betaalt. Een oude discussie die ook al speelde bij het ontstaan van de Profronde. Destijds bij het afsluiten van de Gravenallee waar de wielerkaravaan doorheen ging, maar een politieman ter stede en in zijn vrije tijd, was het niet eens met die afsluiting en maakte bezwaar. Het tweede jaar van de Profronde werd dus gratis publiekelijk toegankelijk omdat niet zomaar de openbare weg mag worden afgesloten.
De gemeente Almelo zal zich dus over de kwestie moeten buigen of de organisatie van de Profronde op ‘dubieuze gronden’ extra geld kan binnen hengelen?


Persbericht Amaliaplein-Profronde2018

Archief
Terug naar vorige pagina