Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
14-06-2018  

Boessenkool wint Nationale Innovatieprijs 2018

 

SCHEVENINGEN/ALMELO – Machinefabriek Boessenkool aan de Turfkade in Almelo is al jaren spraakmakend. De crisis ging Boessenkool min of meer voorbij, getuige de uitbreidingen in de laatste jaren waarbij de werkvloer het zesvoudige werd. Ook kwam Boessenkool regelmatig in het nieuws met nieuwe ontwikkelingen zoals o.a. een elektrisch aangedreven tractor de de Multi Tool Trac, ´s werelds eerste grote volledig elektrisch aangedreven tractor.  Een machine met een variabele spoorbreedte: smal op de weg, breed op de akker. Met 3 werktuigposities, alle drie met hefmechanisme en PTO (aftak-as) of neem de toepassing van vliegwieltechniek om spanningswisselingen op het elektriciteitsnet tot 9 megawatt te nivelleren. Toenmalig minister van economische zaken Henk Kamp viel bij een werkbezoek aan Boessenkool destijds van de ene in de andere verbazing.

Nu is het familiebedrijf van directeur Eelco Osse groots in het nieuws met een ‘vliegende tractor’ oftewel een drone die een last kan vervoeren van 500 kg. Inzetbaar voor het sproeien van gewassen maar ook voor de bevoorrading in moeilijk toegankelijke rampgebieden. Defensie bekijkt inmiddels serieus of de drone ook ingezet kan worden als vliegende ambulance. Vorige week werden bij Boessenkool al opnamen gemaakt vanwege de nominatie voor de Nederlandse Innovatieprijs 2018.

Ruimtevaarder André Kuiper overhandigde tijdens de door Jort Kelder gepresenteerde tv-uitzending de prestigieuze prijs in het Scheveningse Kurhaus aan een trotse directeur Eelco Osse van Boessenkool. Kuipers prees de technologische hoogstandjes van het familiebedrijf aan de Turfkade, waar de afgelopen jaren de ene na de andere wereldprimeur is ontwikkeld. Andere genomineerden voor de prijs waren KPN en internetbedrijf Youwe.

Boessenkool begon in Almelo aan de Bornebroeksestraat 28 in 1902 met reparatie en onderhoud van T-Fordjes en een tankstation maar ging al snel ook de kant op van het maken van machineonderdelen. Anno nu werkt Boessenkool naast de eigen innovtieve ontwikkelingen ook veel voor de offshore, de energiesector en aan toepassing van vernieuwende agro-technieken. Boessenkool beschikt daarvoor over een keur aan precisie metaalbewerkingsmachines in de grootste formaten die in Europa voorkomen tot een productgewicht van 120 ton. De laatste Boessenkool verdween 40 jaar geleden uit het bedrijf dat sindsdien de familei Osse behoort.

Bekijk de uitzending

Overigens heeft de Osse Groep wel te maken met tegenslag in de productie en verkoop van gasturbines. Het tot de  Osse Groep behorende Thomassen Machining in Rheden ging begin van deze maand failliet . Reden de transitie in de energiewereld en de wereldwijd gekelderde vraag naar gasturbines. Verkoop van Thomassen Machining slaagde niet. Het machinepark valt niet in he faillissement omdat deze tot het moederbedrijf van de Osse Groep behoort. Door het faillissement verloren 40 mensen hun baan. Klik hier voor alle bedrijven onder de
Osse Equipment Manufacturing Group.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina