Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
22-05-2018  

Petitie tegen komst megastal bij Aadorp


De varkenshouderij van de Maatschap Dekker bij Aadorp heeft nu een capaciteit voor 6.000 varkens. Om economisch toekomstbestendig te zijn, wil men uitbreiden naar 19.000 dieren waaronder fokken van varkens en vetmesten van varkens.
De grond die Maatschap Dekker kocht is onder voorwaarde van teruglevering à raison van 1,2 miljoen euro indien geen vergunning wordt verleend door de provincie cq de gemeente Almelo weigert het bestemmingsplan aan te passen. De provincie ziet op voorhand geen belemmeringen.
Een blokkade door de gemeente kan elke Almelose ingezetenen derhalve minimaal 16,50 (zonder bijkomende proceskosten) euro kosten!
 

ALMELO – Dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF) is een petitie gestart tegen de komst van de omstreden megastal van 19.000 varkens aan de de Schout Doddestraat bij Aadorp in de gemeente Almelo.
Volgens CIWF is de meerderheid van de Nederlanders tegen  megastallen in Nederland en momt men dus ook in actie tegen de voorgenomen mega-varkensstal in Almelo waar de provincie Overijssel in principe mee akkoord is. Al  bijna 9.000 ondersteuningsverklaringen kreeg de petitie in enkele dagen.

Commentaar:
Dit soort acties roept de vraag op of wij nog wel in staat blijven om genoeg voedsel te kunnen blijven produceren voor de mensheid op deze aardkloot. In grote delen van de wereld heerst al hongersnood, hoewel dat meer aan mismanagement en stijgende temperaturen te maken heeft. Het roept ook de vraag op of dierenwelzijn er internationaal mee gebaat is, nu 'Nederland' zich als grootste voedselproducent van Europa steeds meer keert tegen massaproductie van vlees in het algemeen?
Vast staat dat in de ‘Oostbloklanden’  boeren met kennis van zaken met open armen worden ontvangen om de vleesproductie op te schroeven. Men kent er geen maximum aantal dieren voor stallen en de ‘regels’ zijn er minder scherp dan voor de landen binnen de Europese Unie. Enige vrees dat het met de dieren niet beter zal gaan, is dan wel op z’n plaats. Kortom strenge regels ja en maximum quota eveneens, maar boeren verjagen?  
Het is aan u of goed gecontroleerde financieel haalbare vleesproductie in Nederland moet blijven of niet!

Archief
Terug naar vorige pagina