Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
16-04-2018  

Illegale stort en een bloemetjestapijt

 

ALMELO – We schreven het al eerder. De dump van huishoudelijk grof afval neemt schrikbarende vormen aan. Een ritje naar de gemeentewerf aan de Turfkade is velen al teveel moeite terwijl men daar met de milieupas jaarlijks toch tot 500 kg grof vuil gratis kan storten.
De milieueilanden her en der in de wijken en bij winkelcentra worden te pas en te onpas gebruikt om overtollige huisraad en andere troep te lozen. Vaak in de nachtelijke uren want dan is de kans op herkenning het laagst.

Bij het milieueiland bij winkelcentrum De Schelfhorst was het vorig week flink raak. Een onverlaat was flink tekeer gegaan met verfblikken en dergelijke. Het hele milieueiland was besmeurt met verf. Twente Milieu kon aanrukken met de hogedrukspuit om alles weer toonbaar te maken. Collega’s moesten aanrukken met de kolkzuiger om de straatput weer vrij te maken van verstopping en een derde team van Twente Milieu kon het afgedankte en gedumpte speelgoed van een garageopruiming komen afvoeren. De rekening gaat naar de gemeente Almelo en dus u!

Op het stadhuis is vooral wethouder van milieuzaken Javier Cornelissen met deze groeiende problematiek bezig. Het geleidelijk invoeren van het diftar-systeem, waarbij de vervuiler betaald en aan het werk wordt gezet om zoveel mogelijk afval te scheiden en zelf weg te brengen, heeft als anti-service zo haar keerzijde.
Met een mensvriendelijke benadering werd in een ambtelijk team onder verantwoordelijkheid van Cornelissen een oplossing gezocht in een grastapijt met ingestoken plastic bloemetjes om de milieuonverlaten te bewegen hun afval niet meer te dumpen.
Aan de Bornsestraat is al gebleken dat het niet echt helpt, want daar was het ondanks het ‘vriendelijke’ aanzicht, geen reden om niet te dumpen.

De eerste klachten over het grastapijt zijn er inmiddels ook. Een mevrouw kon met haar rolstoel niet meer bij de opening van de ondergrondse container komen vanwege de drempel die het dikke grastapijt opwerpt. En wat moet je dan als je, met een zak vol plastic, op weg was naar het winkelcentrum voor het doen van boodschappen?
Kortom weer een (ludiek) idee dat niet werkt maar de Almelose burger wel geld kost. Een aanrader voor andere gemeenten om het voorbeeld van de demissionaire wethouder Javier Cornelissen niet te volgen!

Fotoreportage (7 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina