Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
17-04-2018  

St. Josephbuurt nadert voltooiing

 

ALMELO – Al eind vorige eeuw werd het plan voorbereid om de St Josepbuurt te slopen en te vervangen door nieuwbouw. De huizen aan de St. Josephstraat, Tubantiastraat en Tukkertstraat waren al oud en hadden in een ver verleden zelfs nog een ‘kakhuisje’ in de tuin. Dat werd later wel anders maar woningbouwcorporatie St. Joseph wilde geen geld meer steken in opnieuw een grotere renovatie. Het verzet bleek groter dan verwacht. Onder aanvoering van bewoner W. Poffers werd de Anti Sloop Vereniging St. Josephbuurt opgericht. Toenmalig St. Joseph directeur-bestuurder Jan Kamst moest daarna ter dege rekening houden met het verzet en nodigde de vereniging aan tafel. Een eerste nieuwbouwplan verdween in de prullenbak, maar uiteindelijk werd de sloop geaccepteerd en kwam het tuindorp-model op tafel. De financiële crisis betekende opnieuw vertraging terwijl de huizen al gesloopt waren. In 2 fasen zou de nieuwbouw gerealiseerd worden en in 2014 werd de eerste fase opgeleverd in een mix van huur en koopwoningen. Vervolgens gooide het kabinet Rutte II roet in het eten met de door minister Blok ingestelde ‘plukpremie’ en het verbod voor corporaties om ook nog buiten de sociale huursector (woning)bouwprojecten te ontwikkelen.

Woningbouwcorporatie St. Joseph moest dus de boer op om nieuwe partners te vinden voor de vrije sectorwoningen om het hele ontwikkelingsplan St. Josephbuurt alsnog te realiseren. Wat voor St Joseph restte in de tweede fase waren nog 8 huurwoningen in de sociale sector. Die 8 woningen aan de Tukkertstraat verhuurt St. Joseph zelf.
Vandaag was de dag dat wijkwethouder Alex Langius, directeur-bestuurder Claudia beumer (St. Joseph) en de toekomstige bewoonster de herdenksteen van het project ‘vernieuwing St. Josephbuurt’ in de gevel mochten metselen. Van deze 8 woningen is er nog één beschikbaar.
 
De andere woningen in de tweede afsluitende fase worden voor de vrije sector verhuurd door makelaardij Weghorst en collega-makelaardij Team Sanders. De laatste heeft ook de koopwoningen in verkoop, waarvan er nog enkele beschikbaar zijn of in optie.    
Meer info: https://stjosephbuurt.nl/woningen/

Fotoreportage (11 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina