|
|
ALMELO - Hoe toegankelijk is de gemeente Almelo voor mensen met een beperking? Sinds vanavond weten we dat. Nauwelijks dus. In het TV-programma Kassa werd de gemeente Hardenberg gekozen tot meest toegankelijke gemeente van Nederland.
Zwolle, Ermelo, Katwijk en Goes scoorden eveneens hoog in de enquête die vorig jaar werd gehouden onder mensen met een beperking.
De voornoemde top 5 werden nog eens nader onder de loep genomen door bestuurders van maatschappelijke organisaties die zich bezighouden met het verbeteren van de positie van mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Zij wezen Hardenberg als winnaar aan.
Overijssel scoort dus hoog met twee gemeenten onder de top 5. Des te meer te betreuren dat Almelo het predicaat slechtst toegankelijke gemeente kreeg toebedeeld. De stad staat op zijn kop door de stadsvernieuwing en zo werden ook de openbare toiletten bij de markt gesloopt. De stad eindigde als nummer 84 en achter Enschede dat op plek 81 uitkwam in de test van Gehandicaptenraad Nederland onder 84 gemeenten waar meer dan 10 enquêteformuliren werden ingvuld.
Het Almelose raadslid Lieneke Bolhuis kreeg tijdens het kijken naar de uitzending spontaan het schaamrood op de kaken en eist nu een invalidentoilet op de begane grond van het nieuwe stadhuis. Die is er wel op de eerste verdieping.
In verkiezingstijd ‘strooit’ Bolhuis al met een premie van de armlastge gemeente voor horecabedrijven en winkels die eveneens invalidentoiletten realiseren. Bij de Gamma en Praxis hebben ze die materialen zelfs in huis, maar publieke toiletten?
Al vaker werd uit de gemeenteraad aangedrongen op openbaar toegankelijke toiletten nu de stad op de schop wordt genomen. Na de benoeming tot meest toegankelijke gemeent van 2018 is het wellicht zinning dat de raadsleden eerst een kijkje nemen in Hardenberg om te bezien hoe dat daar is gerealiseerd. |