Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
30-01-2018  

Windmolens via CTT Almelo naar Emlichheim


Tot in 2003 produceerde General Electric nog windmolenwieken in Almelo. Een brand maakte daar een einde aan. Zo'n 360 mensen verloren hun baan omdat GE Wind de productie verplaatste naar Duitsland.

Toch komt de productie van windmolenwieken in Twente weer op gang. EWT start in Enschede binnenkort met de productie vanwege de aanwezige kennis in Twente en de logistiek goede ligging van ons landsdeel.
De vacaturebank van EWT Direct Wind is inmiddels geopend. >>
 

ALMELO – Bolk Transport uit Almelo is al 80 jaar actief in de transportwereld en o.a. specialist in het vervoeren van windmolens door geheel Europa en de Balkan. Meestal zijn dat stalen masten, maar sinds kort produceert de contractpartner van Bolk Transport ook masten van beton. De betonnen mast bestaat uit ringen variërend in grootte tot max. 5 meter doorsnee. De voetring bestaat dan uit twee halve delen (5 m. bij 2,5 m.) met een gewicht van elk 48 ton, die ter bestemming gekoppeld worden. Elke hogere ring is dan weer iets kleiner zodat een ranke mast ontstaat waar bovenop de generator en de wieken worden gekoppeld.
De betonnen mastdelen worden in Ost-Friesland (D) geproduceerd en over water getransporteerd naar de containerterminal van CTT op het Twentse XL Businesspark bij Bornerbroek. Daar worden de schepen ontladen en de ringen op diepladers van Bolk Transport getakeld. In colonne gaat het dan in de late avonduren onder speciale verkeersbegeleiding over de weg terug naar Duitsland richting Emlichheim waar de mastdelen op het nieuwe windpark worden gekoppeld en afgemonteerd. Tijdens deze maanden durende klus fungeert de laad en loskade van CTT op het XL Businesspark Twente dan tevens als opslag omdat telkens rekening gehouden moet worden met de wind die transport en takelwerk tijdelijk onmogelijk kunnen maken.

Wie meer wil weten over 80 jaar Bolk Transport, kan in februari/maart terecht voor de expositie in het Huis van Katoen en Nu...

<< EWT vacatures

Archief
Terug naar vorige pagina