Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
13-01-2018  

Plan voor nieuwe brandweerkazerne Almelo


De brandweerkazerne aan de Brugstraat werd op 23 mei 1975 in gebruik genomen.
Voor de bouw met een slangentoren, oriƫnteerde Almelo zich bij partnerstad Iserlohn (D) waar even eerder een door Bau-unternehmen Budde gerealiseerde nieuwe brandweerkazerne in gebruik was genomen. Sindsdien bestaan warme contacten tussen beide brandweerkorpsen.
 

ALMELO/TWENTE REGIO – Het brandweerkorps Twente heeft plannen voor een nieuwe brandweerkazerne in het centrum van Almelo. Reden de huidige kazerne aan de Brugstraat is verouderd, ondoelmatig en niet toekomstbestendig en past niet binnen de bredere afweging op Twentse schaal.
Almelo kent nog twee kleinere kazernes aan de Vriezenveenseweg en de H.R. Holstlaan. Deze werden in het verleden toen het nog een Almelo’s brandweerkorps was, gerealiseerd vanwege de te krappe aanrijtijden. Door de vorming van een brandweerkorps op Twentse schaal binnen de Veiligheidsregio Twente, wordt echter vaker assistentie verleend door andere korpsen uit buurgemeenten en zijn de kleinere wijkkazernes feitelijk buiten gebruik.
Het Twentse brandweerkorps kent vier locaties met een beroepsmatige bezetting. Dat  zijn Almelo Centrum, Enschede Centrum en Enschede Noord en Hengelo Centrum. De Almelose kazerne aan de Brugstraat is feitelijk te klein en behoeft uitbreiding dan wel nieuwbouw. Dit kan mogelijk op dezelfde locatie of nabij. Het naastgelegen kantoorpand staat namelijk leeg. Formeel is het besluit nog niet genomen en ook is de gemeenteraad nog niet geïnformeerd.

Het Twentse brandweerkorps heeft ook plannen voor een nieuwe vestiging in de gemeente Hellendoorn. In Haaksbergen werd in 2016 een nieuwe kazerne gerealiseerd. Van de in totaal 31 Twentse kazernes worden er enkele afgestoten. De meeste kleinere kazernes worden ‘bemand’ met oproepbare vrijwilligers. Vanuit de kazernes verleent de brandweer gemiddeld veertien keer per dag hulp aan de inwoners van Twente. De Twentse brandweer kwam vorig jaar 3.547 keer in actie om brand te bestrijden en hulp te verlenen. Dat is iets minder dan in 2016. Toen waren er 3.590 incidenten.

Archief
Terug naar vorige pagina