Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
22-08-2017  

Aankomst Blauwe Engel in Almelo

Decor voor musical 'Het Verzet Kraakt'
 

ALMELO – De musical ‘Het verzet Kraakt’, die van 30 augustus tot en met 23 september wordt uitgevoerd op het Indiëcomplex in Almelo, vertelt het verhaal van de grootste bankroof allertijden in Nederland.

Op 15 november 1944 overvallen verzetsstrijders het filiaal van de Nederlandsche Bank aan de Wierdensestraat in Almelo. De buit: 46,1 miljoen gulden (ongeveer 23 miljoen euro). Een recordbedrag tot op de dag van vandaag. De overval lukt, maar een paar weken later hebben de Duitsers het geld weer terug. Een deel van de verzetsmannen wordt opgepakt en sterft in de kampen. Een enkeling overleeft de oorlog.

De verzetsgroep die de overval uitvoerde, deed dat met instemming van de Nederlandse regering in ballingschap, ter financiering van de spoorwegstaking. Zie daar de Link met de Nederlandse Spoorwegen.
Reden voor producent Gerard Cornelisse van de musical, contact te zoeken met de NS en het Spoorwegmuseum voor een trein als decorstuk. Het werd de Blauwe Engel, een legendarische dieseltrein uit de jaren ’50 van de vorige eeuw. Vandaag werd de Blauwe Engel vanuit het Spoorwegmuseum over het spoor naar Almelo gereden. Aan boord producent Cornelisse, hoofdrolspelers, hoogwaardigheidsbekleders en sponsoren. Het reisje werd wat langer dan gepland, want een seinstoring bij Nijkerk zorgde er voor dat de Blauwe Engel moest worden ingepast in het treinenschema via de omweg Deventer-Zwolle en vandaar via het net geëlektrificeerde spoor richting Almelo waar onder grote belangstelling de Blauwe Engel arriveerde om pas op 24 september weer richting het Spoorwegmuseum in Utrecht te rijden.  

Fotoreportage: Jan Bril


Bestel hier kaarten voor ‘Het Verzet Kraakt

Fotoreportage (90 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina