Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-07-2017  

Oud-wethouder Bert Kuiper overleden

 

ALMELO – Oud- wethouder Bert Kuiper is zaterdagochtend na een relatief kort ziekbed op 65-jarige leeftijd overleden.
Geboren en getogen in de vroegere Lijnstraat, een straatje met kleine arbeiderswoningen waar nu de parkeerplaats van de Aldi en Jumbo is. In zijn jeugd voetballend bij Sv Rietvogels, de club waar hij zich voor bleef inzetten, ook na de fusie tot DRC 2012 als lid van de commissie van advies tot recent zijn ziekte dat onmogelijk maakte .

Bert Kuiper werd onderwijzer en hoofd van de Jan Ligthartschool in de wijk De Riet, waar hij ook de mulo volgde aan de Rietmavo. Hij groeide op met een rood hart en werd actief in de politiek voor de PvdA als raadslid en als wethouder, een ambt dat hij vier keer met onderbrekingen bekleedde. In goede en slechte tijden bleef hij actief binnen de PvdA. In zijn wethouderperiodes had hij niet dat flamboyante, kwam wel eens bot over maar altijd met een hart voor Almelo, zijn stad en hij als man van het volk die met de ontwikkeling van de wijk Nijrees een belangrijk aandeel had.
Op 16 juni 2008 werd Bert Kuiper even wereldnieuws toen hij met zijn ambtelijke medewerkers gegijzeld werd door de boze ondernemer Ahmet O. Deze had het voorzien op collega-wethouder Anthon Sjoers vanwege vermeende dwarsliggerij van de gemeente bij de vergunningverlening. De gijzeling die het wereldnieuws haalde, had grote impact op Bert Kuiper. Zo ook de latere uitzending van Zembla dat de Almelose bestuurscultuur van toen openlegde. Het leidde tot diverse onderzoeksrapporten met honderden aanbevelingen. Kuiper dacht er eigenlijk het zijne van.

Cultuur was een andere interesse, iets dat hem niet met de paplepel werd ingegoten. Verwoed verzamelaar ook van de uitgaven van het jaarlijkse boekenweekgeschenk. Genieter ook van het Angelsaksische en Australië, het land waar echtgenote Meta opgroeide. 
Bij zijn afscheid als wethouder wilde Kuiper dan ook geen geschenken maar giften die hij beschikbaar stelde aan het Stadsfonds voor bijzondere culturele activiteiten.
Actief was Kuiper ook sinds 2001 op zijn eigen website. Hij verkondigde er sociale en culturele activiteiten maar ook zijn eigen mening over wereldse en Almelose zaken. Tot 7 maart jl. toen bleek dat hij ziek was in een ver gevorderd stadium.
Bert Kuiper is slechts 65 jaar geworden.

Archief
Terug naar vorige pagina