Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
29-06-2017  

Oud-wethouder Cor de Vogel (89) overleden

 

ALMELO – Hij was wethouder voor de PvdA van 1974 tot 1990, een bevlogen man, welbespraakt en daadkrachtig. In zijn portefeuille woningbouw en stadsvernieuwing, maar ook een fervent tegenstander van recreatieontwikkeling rond de Leemslagenplas.
In zijn bestuursperiode ontwikkelde hij de Windmolenbroek als grootste woonwijk van Almelo. In de jaren ’80 van de vorige eeuw zette hij de basis voor een eerste stadsvernieuwing van het stadshart. Zo werd de Grotestraat Zuid deels autovrij, werd de Wierdensestraat tussen Hema en V&D overkapt tot winkelpassage, kreeg het Marktplein haar nieuwe aanzien met de vestiging van Versland, McDonalds, de Havenpassage en de woningbouw rond de vijver bij Kreta. Pas na zijn plotselinge opstappen als wethouder kreeg hij voor dat laatste erkenning met de toegekende Bronzen Bever, de Rijksprijs voor bouwen en wonen.  De gemeente eerde hem met de Gouden Erepenning van de stad Almelo en hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Cor de Vogel was een man met  macht die het niet pikte dat zijn partij de PvdA hem op een vierde plek zette bij de gemeenteraadsverkiezing. Hij verliet de politiek, werd enige jaren directeur/hotelier in het buitenland. Ging later in Amerika wonen en bracht de laatste jaren van zijn leven door in een woonzorgcentrum in Delden. Daar overleed hij zaterdag jl. op 89-jarige leeftijd en kreeg hij nog mee dat de stadshartvernieuwing uit de jaren'80/'90 inmiddels grotendeels is gevallen onder de slopershamer.
De stadsvernieuwing van toen liftte grotendeels mee op de privatisering van Schouwburg De Hagen tot Theaterhotel en de ontwikkeling van de naastgelegen Hagenborgh. Investeerders 'doken' op Almelo, bang om de boot te missen en de stad stapelde rond de markt stenen die weer aan vervanging toe zijn omdat er geen hart en bezieling in die ontwikkeling zat.

Lees ook Han Pape in De Roskam:
Bij het overlijden van het beste van Schaefer en Wibaut in Almelo
 

Archief
Terug naar vorige pagina