Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
24-06-2017  

De Blauwe Engel komt naar Almelo

 

ALMELO – De historische Blauwe Engel komt naar Almelo. De vroegere dieseltrein van NS komt op eigen kracht vanuit het spoorwegmuseum , niet om de problematiek van de huidige dieseltrein op de baan Almelo-Mariënberg op te lossen, maar als decorstuk voor de musical ‘Het Verzet Kraakt’.
Daarmee wordt de historie enigszins geweld aan gedaan, want de dieseltrein kwam in 1954 voor het eerst bij de Rotterdamse fabrikant Allan (Smit/Heemaf) de fabriekshal uitrollen. Toch past het beeld van de Blauwe Engel wel bij de musical over de grootste bankroof aller tijden bij het filiaal van de Nederlandsche Bank in 1944 in Almelo. De Blauwe Engel reed namelijk tientallenjaren op de lijnen van Almelo naar Mariënberg en van Almelo naar Zwolle. De laatste verdween van het vaderlandse spoor in 1985.

Op dinsdag 22 augustus rijdt de Blauwe Engel vanuit het spoorwegmuseum naar Almelo. Onderweg worden diverse stations aangedaan waar prominenten zullen instappen. Na de reeks voorstellingen van de musical 'Het Verzet Kraakt' gaat op maandag 25 september dit laatste exemplaar via het spoor weer terug naar het spoorwegmuseum in Utrecht.

Archief
Terug naar vorige pagina