Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
22-06-2017  

Ringsteken geeft lol op de Ruiterdagen

Fotoreportage Jan Bril

Burgemeester Arjen Gerritsen concentreert zich op de ring.
 

ALMELO – De traditie van het ringsteken is al oud. Meest als een oud volksvermaak maar ook als sport. In Zeeland is het een levende traditie  dat gezeten wordt op een Zeeuws trekpaard. In de Westfriese traditie zit de ringsteker op de bok van de Sjees naast de koetsier. Men kent het ringsteken in delen van Nederland, Duitsland en Denemarken, al dan niet met een lange lans of de kortere puntstok.
Nieuwe varianten zijn er inmiddels ook zoals ringsteken vanuit oude auto’s of het tonnetjesteken met grote kans op een nat pak.
De organisatie van de 51e Almelose Ruiterdagen hield het tijdens de eerste ringsteekwedstrijden bij de korte stok die de deelnemers, achterop de koets gezeten,  door de ringen moesten proberen te steken. De hoogste score werd bepaald door het oplopende aantal punten per gestoken ring. Woensdagavond dus de primeur op de Almelose Ruiterdagen. In de prominentenwedstrijd kwamen o.a. uit burgemeester Arjen Gerritsen, Vicaris Alphons Woolderink, raadsnestor Gijs Stork, vertegenwoordigers van sponsoren en de voorzitters van de stichting Almelose Ruiterdagen en rijvereniging De Looleeruiters tegen elkaar uit.
De tweede ringsteekwedstrijd betrof vertegenwoordigende teams van Almelose verenigingen en groeperingen. In beide wedstrijden was de eer en de bekerde drijfveer en dat was aan de soms overgeconcentreerde gezichten te zien.

Fotoreportage (105 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina