Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
18-06-2017  

De kop is er af bij de Almelose Ruiterdagen


'Hallo, de pony's zijn op weg naar huis en wij komen er aan!'

archieffoto: Pim Mulder won in 2013 met Amigo de zware springderby.
 

ALMELO – De Almelose Ruiterdagen is een fenomeen in hippisch Nederland. Tien dagen ruitersport in dressuur en springen met een record aantal deelnemers vanuit alle uithoeken van het land. De eerste drie dagen is het de beurt aan de berijders van de pony’s in alle maten en klassen. Dit jaar meer dan 800 pony’s in getal en goed voor elk minimaal twee starts per dag en voor de allerbesten nog een extra finale. Met 350 stallen is er onvoldoende plek voor alle pony’s maar velen uit de regio trekken elke dag heen en weer en velen van verder weg hebben in de loop der jaren elders in de buurt kennis op gedaan om de pony’s te stallen in het gastvrije Twente.
In de 51 jaar van het bestaan van de Almelose Ruiterdagen heeft de organiserende stichting met hulp van de leden van rijvereniging De Looleeruiters volkomen grip op de starttijden en het komt alleen bij bijzonder extreme weersomstandigheden wel eens voor dat het programma moet worden bijgesteld. ‘Hoe doen jullie dat toch? Bij ons in Den Haag loopt het programma met zo’n 100 deelnemers altijd wel een uur uit’, zei jaren geleden eens de toenmalige adjudant van toen nog Koningin Beatrix toen hij in Almelo kwam rijden. 

Het werd al gezegd van, ’vanuit  alle uithoeken van het land’, individueel of in clubverband, de Almelose Ruiterdagen van volgend jaar staan al weer in de agenda, want dat willen ze niet missen. De vrijwilligers waarop de organisatie een beroep kan doen, komen allang niet meer alleen uit Almelo of directe omgeving maar ook over ver omdat paardensport ‘minded’ Nederland de Almelose Ruiterdagen niet wil missen. Dat geldt zelfs ook voor ex- deelnemers die al jaren niet meer in Nederland wonen maar vanuit huis uitkijken op de Kilimanjaro. Met de Almelose Ruiterdagen in zicht wordt het vliegtuig en een hotel geboekt, alleen om er maar bij te kunnen zijn. Voor de pony’s en hun berijders zit het al al weer op en zijn de meesten op weg naar huis. In omgekeerde richting volgen maandag de paarden, meer dan 1300 in getal en dat dan tot en met zondag 25 juni als de zware derby, in Almelo Kylix/Bolk Transport Trial Jumping Almelo geheten, de 51e editie afsluiten.
Tussendoor gaan prominenten woensdagavond ‘ringsteken’, is er vrijdagavond het ruiterbal, wordt zaterdagavond de Grote Prijs van Almelo verreden en is het dagelijks vanaf 09.00 uur tot 22.30 uur een en al dressuur en springen in een tak van sport waarin de amateur tot wereldkampioen het tegen elkaar kunnen opnemen, omdat ook de ‘toppers’ paarden moeten opleiden voor het hele grote werk!

Ja, Almelose Ruiterdagen is een fenomeen in hippisch Nederland maar ook als evenement voor Almelo en omstreken economisch belangrijk. De afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente becijferde het economisch voordeel voor stad en omgeving al eens op ruim 350.000 euro. Dat kan geen elk ander evenement in de stad zeggen. Jammer is dat juist de grote bedrijven in de stad het een beetje laten afweten in de sponsoring. Desondanks zijn de Almelose Ruiterdagen op het Twents Hippisch Centrum gratis toegankelijk en alle 10 dagen genieten daar duizenden mensen van.

Vanwege de omvang en de vele rubrieken geen uitslagen, maar van de ponydagen kunt u die 
hier vinden.

Fotoreportage (56 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina