In het midden burgemeester Arjen Gerritsen met links van hem Wim Heylen en rechts CTT-directeur Gerco Linthorst. |
|
ALMELO – Het Twentse overslagbedrijf Container Terminal Twente (CTT) heeft officieel haar vierde vestiging in gebruik genomen. Na de vestiging in de Hengelose haven, de railterminal in het Duitse Bentheim en de vorig jaar door minister Henk Kamp geopende gecombineerde water- weg- en rail terminal in de Rotterdamse haven, vierde het Twentse bedrijf vandaag haar officiële opening van de nieuwe vestiging op het XL Businesspark aan het Twentekanaal en de A35 in Almelo. Daarmee is CTT weer terug in de gemeente waar het ooit begon op initiatief van Bolk Transport op het stationsemplacement aan de binnenstedelijke haven.
Inmiddels is CTT een internationale speler die vanuit de vestiging Rotterdam dagelijks treinen met containers laat rijden naar Bentheim (D) met een hub naar Coevorden, Kutno in Polen en Scandinavië maar ook containerschepen laat varen tussen Rotterdam en Hengelo en Rotterdam en Almelo. In Almelo heeft CTT de beschikking over een laad- 7 loskade van 350 meter met een overslagterrein van 3,2 ha. De kraancapaciteit bedraagt 45 ton.
Ook Heylen vestigt zich
Ook vanuit de Antwerpse haven komt nu het transport van zeecontainers opgang naar Twente en het Europese achterland. Dit dankzij de Belgische investeerder en ontwikkelaar Groep Heylen die al zo’n 396.000 m2 aan ‘warehousing’ realiseerde voor internationaal opererende bedrijven op locaties in o.a. Antwerpen en Venlo. Groep Heylen tekende een dag voor de opening van CTT Almelo het contract om op het Twentse XL Businesspark een ‘warehouse’ van 180.000 m2 te realiseren in verhuurbare units van 10.000 tot 18.000 m2. Die ondertekening vond dinsdag plaats in het stadhuis van Almelo.
Reden voor CTT om de officiële opening van de terminal in Almelo te laten verrichten door burgemeester Arjen Gerritsen en investeerder Wim Heylen. De Heylen-vestiging op het XL Businesspark moet de poort worden naar Duitsland, Scandinavië en Oost Europa en krijgt de naam T-Port Campus. Naar verwachting leidt de ontwikkeling tot zo’n 1.000 banen.
Eurol start met bouw
De Nijverdalse producent van smeermiddelen, technische vloeistoffen, reinigings- en onderhoudsproducten Eurol begint binnenkort met het bouwrijp maken van haar nieuwe locatie op het XL Businesspark. De totale bouw van kantoor en procesfabriek zal zo’n twee jaar in beslag nemen. Alleen al is voor de procestechniek een slordige 10 km aan leidingwerk noodzakelijk. De gehele bouw wordt door Eurol zelf begeleid. Eurol verplaatst het bedrijf van Nijverdal naar Almelo vanwege de ligging van het XL Businesspark aan het Twentekanaal en de A35/A1. Eurol verwacht dat zo’n 50 procent van de totale in- en uitgaande goederenstroom via het Twentekanaal zal gaan. Belangrijke partner daarin is CTT.
Andere belangrijke spelers op het XL Businesspark
Een andere belangijke speler op het XL Businesspark bij Almelo is Timberland. De Amerikaanse producent van schoenen en kleding heeft er haar Europees distributiecentrum.
Buiting Staalbouw was een der eerste bedrijven die zich op het XL Businesspark vestigde. Buiting Staalbouw is specialist in het bouwen van grote overspanningen. Buiting verwacht binnen enkele maanden voor het eerst gebruik te maken van het transport over water van dit soort gigantische overspanningen. Over de weg kan dat alleen met speciale begeleiding en ook nog eens vaak s'nachts.
Bolk Transport heeft een speciale afdeling bijzondere transporten. Het bedrijf vervoert al jaren enorme lagertanks van producent Holvrieka in Emmen naar bijvoorbeeld de Guinnes Brewery in het Ierse Dublin. Ook is Bolk Transport Europees-breed specialist in het transport van windmolens.
Madison is een grote producent van tuinkussens e.d. en is eveneens op het XL Businesspark gevestigd. Het bedrijf dreigde naar Polen te vertrekken maar vond toch een geschikte stek in het Almelose.
Verder zijn al Takel- en Transportbedrijf Looms en het chemiecaliën-depot voor de Benelux van Vivochem gevestigd op het XL Businesspark. Het bedrijventerrein beschikt tevens over een speciale opslag van bluswater.
Fotoreportage (49 foto's)... |