Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
17-03-2017  

Dreigende demonstrant krijgt zwaardere straf

 

ALMELO - De 52-jarige Turkse Nederlander Ilhan A. uit Den Haag heeft van de rechter in Almelo een zwaardere taakstaf gekregen dan tegen hem was geëist. Ondanks het pleidooi van zijn advocaat Mr. J.P. Plasman die de gesproken teksten in een ander verband wilde leggen.
De rechter nam in overweging dat Ilhan A. voorzitter is van de Nederlandse Azerbeidjaanse Turkse Culturele Vereniging en bij de gemeente Almelo geregistreerd stond als medeorganisator van de  protestdemonstratie tegen het Armeense gedenkmonument bij de kerk aan de Vriezenveenseweg.

De gedane uitspraken:
Karabağ Turktür, Türk kalacak,
Karabağ Ermeniye mezar olacak,
Karabağ Turktür, Türk kalacak,
Karabağ Ermeniye mezar olacak,

vertaald als;
Karabach is Turks, zal Turks blijven,
Karabach zal het graf van de Armeniërs worden,
Karabach is Turks, zal Turks blijven,
Karabach zal het graf van de Armeniërs worden.
werden telkens door de 5.000 demonstranten herhaald en eindigde met, “Allahu ekber- Tekbir – Allahu ekber” hetgeen betekent ‘God is de grootste-God is de grootste-God is de grootste.’

De rechter ging grotendeels mee in de tenlastelegging van de officier van Justitie en achtte de aanklacht tot aanzetten van haat bewezen. Hij veroordeelde Ilhan A. tot een maand detentie die hem de komende twee jaar boven het hoofd hangt bij herhaling.  Ten uitvoer werd gelegd een taakstraf van 120 uur, fors hoger dan de eis avn 80 uur, met een vervangende hechtenis van 60 dagen indien Ilhan A. zijn taakstraf niet naar behoren uitvoert.

Lees het vonnis en de publicatie over de demonstratie.

Archief
Terug naar vorige pagina