Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
16-03-2017  

Denizli beëindigt partnerschap met Almelo


Osman Zolan, burgemeester van partnerstad Denizli zegt de vriendschapsbanden met Almelo op.
 

DENIZLI/ALMELO - Hollanda'nin ülkemize karsi takindigi düsmanca tutum ve davranislardan dolayi Almelo ile imzaladigimiz kardes sehir anlasmasini feshettik.
— Osman ZOLAN (@osmanzolan) 16 maart 2017 – Dit is de Twitterboodschap van de burgemeester van de Turkse partnergemeente Denizli waarin hij het partnerschap met de gemeente Almelo opzegt. De boodschap luidt als volgt;

"Vanwege de vijandige houding en gedrag die Nederland heeft genomen tegen ons land, hebben we de afspraken die we met zusterstad Almelo hebben ondertekend beëindigd."

De 'Tweet' van burgemeester Zolan is inmiddels ook bevestigd met een artikel op de website van de gemeente Dinizli. De gemeente Almelo heeft officieel geen bericht ontvangen. Burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo reageerde verbaasd op het eenzijdige besluit en noemt het spijtig. Hij is wel van plan om contact te zoeken alleen al om zijn boodschap van spijt en teleurstelling over te brengen. Veel verwachting heeft hij daar niet van vanwege termen van nazisme en facisme ten aanzien van het Nederlandse volk die president Erdogan bezigt in de diplomatieke oorlog tussen beide landen. Het besluit van Denizli spijt hem ook voor de Nederlandse/Turkse inwoners in Almelo waarvan er veel uit de regio Denizli komen. Burgemeester Gerritsen laat het voorlopig rusten maar acht het verstandig pas over een tijdje een poging te ondernemen om weer ‘on speaking terms’ te komen met de bestuurders van Denizli.    
De jumelage tussen beide steden bestaat al tientallen jaren en kent haar oorsprong uit de vroegere textielindustrie in Almelo waarvoor veel Turkse gastarbeiders naar Almelo kwamen om te werken. In Almelo is tevens een straatnaam vernoemd en de stad bouwde ook de eerste moskee in Nederland. Deze is inmiddels te klein en er bestaat een plan voor een grotere moskee. De gemeente Almelo heeft daarmee ingestemd.
 

Archief
Terug naar vorige pagina