Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
22-09-2016  

Data-lek Almelo betreft minstens 282 mensen

 

ALMELO – Hackers hebben bij het Werkplein Almelo minstens de persoonsgegevens van 282 cliënten achterhaald. De gemeentelijke sociale dienst beheert op het Werkplein de cliënten van de gemeente Almelo, Dinkelland, Tubbergen en Wierden. De gelekte gegevens bestaan uit het burgerservicenummer (BSN) al dan niet in combinatie met naam en/of geboortedatum en/of kenteken, zo staat in de brief aan de gemeenteraden van de betrokken gemeenten.
De gegevens werden gestolen via een plug-in op één computer van één medewerker in de periode van 2 mei tot 9 september, zo is uit het onderzoek gebleken. In totaal ging het om een bestand van 20 gigabyte. De gegevens zijn in twee groepen te verdelen. Het gaat dan  om personen die in de bewuste periode een aanvraag hebben ingediend voor een bijstandsuitkering en een uitkering hebben gekregen. De tweede groep betreft opgevraagde gegevens van Almeloërs bij andere instanties om te kunnen beoordelen of er recht op een uitkering bestaat.
De ‘achterhaalde’ betrokkenen zijn donderdag per brief geïnformeerd, omdat er risico op misbruik bestaat, zoals identiteitsfraude. Eerder heeft de gemeente Almelo bij monde van wethouder Javier Cornelissen al aangegeven alles in het werk te stellen om slachtoffers van misbruik bij te staan. Het onderzoek naar het data-lek loopt nog door.

Archief
Terug naar vorige pagina