De gemeenteraad koos bij meerderheid voor hergebruik van het stadhuis. Het laatste ontwerp van architect J.J.P. Oud. De Stichting Hergebruik Gebouwen deed daarbij de beste aanbieding. |
|
ALMELO – Het Almelose college van B&W wil niet dat autohandelaar Ben Lenferink de financier wordt van de Stichting Hergebruik Gebouwen, dat mondeling een koopovereenkomst met de gemeente trof om het laatste ontwerp van architect J.J.P. Oud - het leegstaande oude stadhuis - om te vormen tot een gebouw met woonappartementen en horeca-accommodatie.
Het college liet een Bibob-onderzoek doen naar de integriteit van de grootste autohandelaar van Twente maar volgens Lenferinks’s advocaat Margje Rupert in Tubantia heeft het bureau Bibob van het ministerie van Justitie en Veiligheid geen bezwarende zaken gevonden en wordt Lenferink ook niet als verdachte aangemeld in welke zaak dan ook. Volgens Rupert is er een mondelinge koopovereenkomst met Europrojecten BV, de financieringsmaatschappij van Lenferink die de Stichting Hergebruik Gebouwen de helpende hand toestak. Rupert eist dat die overeenkomst alsnog haar beslag gaat krijgen.
Desondanks wil het college van B&W Lenferink niet als financier accepteren. Dit na overleg in de ‘lokale driehoek’, zijnde burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld, de officier van justitie en de chef van de politie. Dit terwijl volgens advocaat Rupert het Bibob-onderzoek niets heeft opgeleverd.
De vraag is nu of met name de aftredende burgemeester haar boekje niet te buiten gaat? De gemeente Almelo ging bijvoorbeeld wel in zee met een bedrijf dat de binnenstad grotendeels her-ontwikkelt terwijl die projectontwikkelaar aanwijsbaar een vervolging door justitie afkocht wegens malversaties.
Ook kan de vraag gesteld worden of het collegebesluit grotere gevolgen heeft voor Lenferink. Eerder kreeg Lenferink wel vergunningen voor zijn andere bedrijven in de stad zoals bijvoorbeeld ook voor een horecapand in de Grotestraat Zuid. Bij horeca wordt altijd een Bibob-rapport gevraagd. Toen was er blijkbaar geen belemmering om vergunningen niet te verlenen.
De persoon Lenferink kwam zijdelings onder vuur te liggen als financier van de autovoorraad van autohandelaar Wiebe van B. die een pand van Lenferink huurde aan de Twentelaan. Van B. werd met veel bombarie opgepakt als verdachte in grootschalige wiethandel. De rechter-commissaris stelde Van B. echter weer op vrije voeten vanwege flink wat ‘missers’ in het onderzoek naar de handel en wandel van Van B. Justitie nam het aan Lenferink toebehorende wagenpark in het pand aan de Twentelaan in beslag als zekerheid in de zaak Van B. Dat beslag probeerde Lenferink ongedaan te maken omdat hij de voertuigen in consignatie had gegeven, maar Lenferink slaagde daar in kort geding niet in en moet nu een bodemprocedure doorlopen om zijn auto’s weer in bezit te krijgen.
Wat zegt juridisch adviesbureau JEEJAR over de wet Bibob en het handelen inzake Lenferink? Fotoreportage (1 foto's)... |