Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
15-07-2016  

De Karelskamp voortdurend onder vuur

 

ALMELO – De overcapaciteit in het gevangeniswezen blijft als een zwaard van Damocles hangen boven de penitentiaire inrichting De Karelskamp in Almelo. Het ministerie van Veiligheid en Justitie moet bezuinigen en doet dat door samengevoegde rechtbanken en sluitingen van gevangenissen, ondanks dat er nog meer dan 10.000 criminelen met een veroordeling vrij rondlopen.
Zo dreigde de rechtbank in Almelo een eenvoudig kantongerecht te worden, sneuvelde al de open penitentiaire inrichting De Niendure en overleefde De Karelskamp tot nu toe de dans door hardnekkig verzet uit de Twentse regio en ingrijpen door de Tweede Kamer.
Toch gaat het ministerie door op de ingeslagen weg. Tal van taken van de rechtbank Almelo zijn al overgeheveld naar de rechtbank in Zwolle en ook werd in Zwolle een te grote gevangenis gebouwd die half leeg staat maar met doel om de functie van Almelo over te nemen. De stadsregio Twente met ruim 600.000 inwoners dreigt daarmee haar regionale gevangenis kwijt te raken.
De kleinere De Karelskamp in Almelo is echter een winstgevende penitentiaire inrichting die jaarlijks geld terugstort naar het ministerie vanwege de arbeidsafdeling waar gedetineerden werken aan opdrachten uit het bedrijfsleven. Nog maar onlangs werd op het Bedrijvenpark Bornsestraat een nieuwe bedrijfshal in gebruik genomen.
Dat alles maakt bij het ambtelijk apparaat van het ministerie geen indruk. Nu voor de derde keer op rij wordt ambtelijk voorgesteld om de inrichting in Almelo te sluiten. Dit nadat voormalig minister van Justitie Ivo Opstelten bij de fusie van de rechtbanken in Almelo al eerder stelde dat de rechtbank Almelo en De Karelskamp onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn.  Daarmee zij hij geen woord teveel maar schoof de ontmanteling van de rechtbank Almelo en de sluiting van De Karelskamp voor zich uit.
Vanuit Twente werd de laatste jaren flink aan de bel getrokken in het Haagse circuit om deze negatieve spiraal voor Twente te doorbreken met jongstleden maart een motie in de Tweede Kamer tot gevolg. Volgens het voorstel van de Dienst Justitiële Inrichtingen moet het echter geen afstel zijn maar hooguit uitstel. De ambtelijke dienst heeft recent vijf gevangenissen in Nederland voorgedragen voor sluiting met wederom voor de vierde keer De Karelskamp. Als dat wordt doorgezet, is de ontmanteling van functies voor de rechtbank in Almelo, de volgende stap in het ‘spoorboekje’ van het ministerie van Veiligheid en Justitie dat er prat op gaat dat Nederland een stuk minder crimineel is geworden door het beleid van de opeenvolgende VVD-bewindslieden. Niets is echter minder waar werd deze week uit onderzoek publiekelijk. De hervorming van de politie tot één nationaal korps heeft alleen maar gezorgd voor meer afstand tot de burger met minder aangiftebereidheid tot gevolg.

Archief
Terug naar vorige pagina