Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
12-02-2016  

Gemeente geen voorbeeld bij brandveiligheid

 

ALMELO – De gemeente Almelo blinkt niet uit als voorbeeld indien het gaat om brandveiligheid. Maakte de brandweer vorig jaar zomer een einde aan tijdelijke bewoning in het oude stadhuis vanwege het gebrek aan veiligheid, ook de lokale parkeergarages doen dat niet. Brandweer Twente kwam met een alarmerend rapport over het ontbreken van bijvoorbeeld veilige vluchtroutes maar de gemeente neemt de tijd tot 2018 om de gemeentelijke parkeergarages aan te passen. De investeringen bedragen in totaal 1,5 miljoen euro maar de gemeente blijft dus nog jaren in gebreke.
Anders is dat indien de gemeente over brandveiligheid bij ondernemers oordeelt. Zo moet Kinderspelparadijs Dolle Pret voor tonnen investeren in bouwtechnische aanpassingen en in het plaatsen van een ultramoderne alarminstallatie waarover nog geen enkel horecabedrijf in Almelo beschikt of zelfs door de gemeente Almelo is voorgeschreven. De aanzegging aan ‘Dolle Pret’ ging gepaard met een dwangsom die kan oplopen tot 70.000 euro. Per 1 maart loopt de aanzegging af maar uitstel van een week kostte de nodige moeite terwijl de gemeente zelf drie jaar de tijd neemt bij de aanpassing van de eigen parkeergarages. Een kamerverhuurbedrijf aan de Schubertstraat kreeg eveneens een aanzegging onder dwangsom opgelegd om verplicht extra veiligheidsmaatregelen te nemen.
De gemeente neemt met de lakse opstelling ten aanzien van de eigen panden wel een flink risico omdat het bij calamiteiten in de niet aan de veiligheidsvoorschriften te voldoene eigen panden financieel aansprakelijk is voor de gevolgen en dus de gemeenschap er uiteindelijk voor opdraait.

Archief
Terug naar vorige pagina