ALMELO – Nietsvermoedend tijdens een vijfjarige personeelsreünie zaterdagavond in Kampkuiper Bistro & Catering te Harbrinkhoek kreeg transportondernemer Henk Bolk de zilveren stadsspeld opgespeld door waarnemend burgemeester Willem Urlings, die daarvoor wel even toestemming vroeg aan zijn collega van de gemeente Tubbergen.
Henk Bolk kreeg de stadsspeld en bijbehorende oorkonde vanwege zijn vele verdiensten voor de regio en Almelo in het bijzonder. Burgemeester Urlings refereerde er aan dat Bolk op twintigjarige leeftijd voor de leeuwen werd gegooid om het nog jonge bedrijf te gaan leiden toen zijn vader overleed in 1962.
Een bedrijf dat startte met Amerikaanse voertuigen die na de Tweede Wereldoorlog in Nederland achterbleven en pionierend in het transport van kolen en dranken. “Het was de tijd van cowboys in de vaderlandse transportwereld met heel hard werken”, schetste Urlings die beginperiode. Hij prees Henk Bolk vanwege zijn doorzettingsvermogen en het vermogen er een bedrijf van te maken zoals het er nu staat, het transportbedrijf Bolk en de ‘leading’ rol in het van de grond tillen van Container Terminal Twente (CTT) in Hengelo, Rotterdam, Bad Bentheim (D) en binnenkort ook in Almelo op het XL Businesspark bij Bornerbroek. Urlings roemde Bolk eveneens vanwege zijn Haagse lobby voor de regio zoals de A1 en de capaciteitsvergroting van de Twentekanalen, zijn ijzersteke formule voor het jaarlijkse ‘haringhappen’ en zijn maatschappelijk ondersteunende rol voor organisaties als de Profronde Almelo, de Dierenambulance, de Almelose Ruiterdagen en CSI Twente maar dat hij het kennelijk toch moeilijk vindt om het ondernemen geheel achter zich te laten.
De blij verraste Henk Bolk dankte de burgemeester voor de warme woorden en de uitreiking van de stadsspeld maar beklemtoonde dat hij het bedrijf al een aantal jaren in de handen van het drietal Joop Savenije, André Pluimers (Bolk Transport) en Gerco Linthorst (CTT) had gegeven en dat ze het prima doen. Als president-commissaris heeft Bolk daar dus geen klachten over en dat was precies wat hij wilde om te voorkomen dat het bedrijf bij verkoop in stukken zou worden opgedeeld. Bolk refereerde er aan dat in Almelo en Hengelo zo’n 285 personeelsleden werken en dat het bedrijf nooit die omvang had kunnen krijgen zonder de goede inzet van de medewerkers.
Dat Henk Bolk ook door zijn medewerkers en oud- medewerkers wordt gewaardeerd blijkt tijdens het jaarlijkse personeelsfeest en nu tijdens de reünie. Niet voor niets werd op schrift een aantal anekdotes op de tafels in de feestzaal van Kampkuiper gelegd.
Een kleine bloemlezing
‘In de garage liet monteur en pensionado Bertie speciaal voor Henk Bolk Duitse schlagers horen.’
‘Er vroeger in de keuken aan de Kerkhofsweg bij Henk en Ria altijd een grote pan nasi op tafel kwam.’
‘Zaterdags na het werk in de kantine altijd een pot bier werd gedronken.’
‘Henk Bolk met zijn BMW naar de Brenner reed om zijn gestrande chauffeurs uit een Oostenrijkse staking te halen.’
‘Bolk Transport sinds 1970 een groei van 3500 procent doormaakte en bij het bedrijf de 2e 140 super in Nederland reed.’
‘De rotonde op de Kolthofsingel speciaal voor Bolk Transport werd aangepast.’
‘Bolk Transport de eerste Volvo N12 Intercooler in Nederland had.’
‘Henk Bolk altijd presentjes voor het vrouwelijk personeel meenam van zijn vakantieadres’.
‘Dat Henk Bolk zijn chauffeurs al voor Wierden tot stoppen maande indien men te snel met een koude motor was vertrokken’.
Die laatste zin tekent Henk Bolk eveneens. Bij Bolk is afspraak een afspraak en dat geldt tevens het materieel en gereedschap waarover de ‘truckers’ van Bolk beschikken. De wagens moeten er altijd piekfijn uitzien en o wee als dat niet het geval is. Henk Bolk is goed voor zijn medewerkers maar het moet wel van twee kanten komen, dan gaat hij voor zijn medewerkers door het vuur!
Fotoreportage: Jan Bril Fotoreportage (24 foto's)... |