Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
22-11-2014  

Heropening Mans Kapbaarg Mozaïek

 

ALMELO – Het mozaïek in de tunnel in de Wierdensestraat is de kunstzinnige weergave van het verhaal van ‘meester’ Gerard B. Vloedbeld, geboren en getogen in de Krommendijk in Ambt Almelo. Het verhaal dat Vloedbeld schreef, deels berust op waarheid en aangevuld met verzinsels, gaat over een eerdere buurtgenoot uit de Krommendijk, Mans Kaapberg die samen met twee leeftijdsgenoten en geronseld voor het leger van Napoleon, ten strijde trok in o.a. Spanje, de Baloren en Rusland.
Het idee en de eerste uitvoering als wandmozaïek kwam tot stand op initiatief van Ineke Pezie die samen met haar leerlingen van de kunstzinnige opleiding aan het ROC van Twente in een aantal jaren vorm gaf aan de mozaïekafbeeldingen in de Mans Kapbaargtunnel zoals deze nu genoemd wordt. Het mozaïek bleek niet tegen de tand des tijds bestand. Gelijmde stukjes lieten los en ook de ‘watervaste’ houten platen bleken minder watervast dan gedacht.
Een restauratie zou flink in de ‘papieren’ gaan lopen, zo werd berekend. Door sponsoring, bijdragen in natura en de inzet van veel vrijwilligers kon dat echter fors worden beperkt tot zo’n twee euroton. De gemeente subsidieerde de helft.
Kunstenaar Iwam Veneman kreeg de leiding over het project maar paste wel zijn eigen visie toe zoals eerder Ineke Pezie ook deed. Nu na jaren van restauratie is het mozaïek nagenoeg compleet en weer te bewonderen. De stichting Stadsherstel nam daarvoor het voortouw en richtte voor de restauratie specifiek de stichting Herstel mans Kapbaargtunnel op. Een trotse voorzitter Miel Westenberg kwam dus woorden tekort om alle vrijwilligers en projectleider Veneman te bedanken. Zij het met een ondertoon, want het project is nog niet geheel af. Daarvoor ontbreken echter de centen. Reden dus voor een oproep om ook dat laatste stukje werk nog te financieren.
Wilt u helpen?
Stuur een email naar: info@stichtingstadsherstel.nl

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (50 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina