Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
15-11-2014  

Intocht Sinterklaas in stadshaven Almelo


Tijdens de landelijke intocht in Gouda werden tientallen arrestaties verricht onder demonstrerende tegenstanders van 'Zwarte Piet' en publiek dat zich tegen hen keerde. Die arrestaties haalden wereldwijd de nieuwszenders. Hoe stompzinnigheid een kinderfeest kan bederven!

In Almelo geen wanklanken, maar stond het kinderfeest voorop net zoals in andere Twentse plaatsen. Zo liet cabaretier en geboortige Almeloƫr Herman Finkers vrijdag in De Wereld Draait Door nog weten dat in Twente al jaren geleden een zwarte Sinterklaas en witte Pieten werden gesignaleerd zonder dat dit tot commotie leidde.
 

ALMELO – In Almelo is de jaarlijkse intocht van Sinterklaas op traditionele manier verlopen. De Pieten waren zwart als roet zoals ’t heurt en onder het publiek geen wanklank of protest. Duizenden kinderen met hun ouders, opa’s en oma’s woonden de intocht bij in de haven en bij de officiële aankomst in het stadhuis waar locoburgemeester Claudio Bruggink de Sint en zijn gevolg ontving. Daarna kon de tocht door het centrum beginnen.

Fotoreportage: Jan Bril



De historie


Sint Nicolaas is een fictief figuur en een legendarische versmelting van twee historische personen, namelijk Nicolaas de bisschop van Myra die waarschijnlijk heeft geleefd rond het jaar 400 na Christus en de gelijknamige Abt van Sion die bisschop was van Pinora die stierf op 10 december in het jaar 564 na Christus in Lycië, het zuidelijke kustgebied in het huidige Turkije.
Uit deze twee personen ontwikkelde zich vanaf het jaar 600 na Christus de legende van de gavenbrenger van Myra die in de christelijke wereld Sint Nicolaas wordt genoemd en in de orthodoxe kerk Justinianus I. In Constantinopel, het huidige Istanboel, werd een naar hem vernoemde kerk gebouwd.
Rond het jaar 1100 kwam de Nicolaas-cult overwaaien naar West Europa. Rond 1700 werden aan de cultfiguur afschrikkende knechten toebedeeld om mensen beter in het gareel te krijgen en dus waardig om beloond te worden.
In Duitsland noemt men die knecht ‘Knecht Ruprecht’, in Zwitserland ‘Schmutzli’, in Oostenrijk ‘den Krampus’, in Luxemburg ‘den Housecker’ en in Nederland en Vlaanderen ‘Zwarte Piet’.
Ten tijde van de opkomst van het Lutheranisme werd de cultfiguur afgeschaft, maar het verdween nooit uit het burgerlijk gebruik en werd zelfs wereldwijd een begrip onder diverse namen. Zo wordt Sint Nicolaas o.a. genoemd; Klass, Sint Nicolaas, Sveti Nikola (Servië), Sinterklaas (Nederland, Vlaanderen), Samichlaus (Zwitserland), Kleeschen (Luxemburg), Father Christmas (Engeland), Père Noël (Frankrijk), Noel Baba (Turkije), Santa Claus (Noord-Amerika), Papai Noel (Brazilië).

Bron: Wikipedia

Fotoreportage (150 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina