Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
21-10-2014  

Boessenkool lonkt naar Duitse subsidies en grond


De gemeenteraadsfractie van de VVD is er niet gerust op dat het Almelose college van B&W er alles aan doet om de nieuwe fabriek van Boessenkool voor Almelo te behouden.
Men sprak met directeur Osse die verhaalde van een 'stroeve' opstelling van zijde van de gemeente t.o.v. de plannen van Boessenkool dat al ruim 110 jaar in Almelo is gevestigd.
De VVD-fractie wil nu mondeling vragen stellen aan het college.
Zie de Link hiernaast >>
 

ALMELO – Het Almelose metaalbedrijf Boessenkool is een van de paradepaardjes in de Twentse maakindustrie. In de afgelopen jaren bouwde het bedrijf twee grote productiehallen waar zeer grote machines producten maken in zeer hoge precisie. Veelal voor de offshore maar het bedrijf doet ook veel aan innovatie. Ondernemer Eelco Osse werd in de laatste jaren veel geprezen om zijn ondernemersgeest in de jaren dat de crisis toesloeg, maar nu dreigt er een schaduw over het succes, waarbij Almelo en Twente het nakijken hebben bij de bouw van een fabriek voor elektrische tractoren.

Ook in het Duitse grensgebied was het succes van Boessenkool opgevallen. Reden waarom contact gezocht werd om Boessenkool te verlokken zich in Duitsland te vestigen met de bouw van de innovatieve elektrische tractoren. De grondprijs was een eerste lokkertje, slechts 25 euro per m2. Maar de Duitsers doen meer. Zij tasten diep in de subsidiebuidel en stapelen subsidie op subsidie en willen zelfs achtergestelde leningen verstrekken. Daarmee wordt vestiging over de grens wel heel aanlokkelijk gemaakt.

Reden waarom in het stadhuis van Almelo alle alarmbellen gingen rinkelen, maar de stad kan niet concurreren met de Duitsers. Ook de Twente Board, bestaande uit vooraanstaande Twentse topondernemers, werd ingeschakeld om het dreigende verlies in te dammen. Dat zal nog een moeilijke klus worden voor voorman Herman Hazewinkel om Osse over de streep te halen om toch in Twente de nieuwe fabriek te bouwen voor de productie van de elektrische Multi Tool Trac, een tractor die zeker meer dan 20 procent energie bespaart, voorzien is van GPS en zelfs 3 werktuigen tegelijkertijd kan aansturen. Bij een productie van 150 stuks per jaar is de nieuwe onderneming lonend. Dat Boessenkool samen met Wissels Techniek en adviseur Van Ham de tractor kon ontwikkelen, dankt het mede aan een subsidie van 400.000 euro die de provincies Overijssel en Gelderland en de Europese Unie beschikbaar stelden. Maar dat telt natuurlijk niet meer als een ontwikkelingsidee productierijp is geworden en cashen voorgaat.


Raadsvragen van de VVD aan college van B&W.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina