Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
11-10-2014  

Afschrijven plan Leemslagen kost 6,5 miljoen euro

 

ALMELO – De meerjarige begroting die wethouder van financiën Jan van Marle onlangs presenteerde, toonde al aan dat de gemeente in de komende jaren nog fors zal moeten afwaarderen op het grondbedrijf. Mocht de begroting voor 2014-2015 dan sluitend zijn, in de jaren er na dreigen opnieuw miljoenentekorten. De oorzaak is tweeledig, dalende inkomsten vanuit het rijk en te lage inkomsten uit de verkoop van bouwgrond.
De gemeente schreef in de afgelopen jaren al tientallen miljoenen euro’s af op het grondbedrijf, maar is er nog niet. De provincie gaf als toezichthouder al een hint dat Almelo opnieuw moest afschrijven op de voorhanden zijnde bouwgrond. Voor de bestuurlijke top lijkt een herwaardering van opnieuw de gronden van Waterrijk alsnog een brug te ver. Nog slechts het deel langs de Aadijk is bestemd voor woningbouw. Van Marle zoekt volgens het Twents Opinieweekblad De Roskam de oplossing in het afwaarderen van de Leemslagen. Eveneens een villawijk met water en aanlegsteigers voor een boot aan de Wierdense kant van het Twentekanaal aan de Leemslagenplas. Het bedrag dat moet worden afgeschreven bedraagt 6,5 miljoen euro. Binnenkort kan de gemeenteraad zich dus buigen over nieuwe bezuinigingsvoorstellen die ongetwijfeld ook de Almelose burger zullen raken.

< In 2008 meldde de gemeente nog dat er 590 kandidaten waren voor het woningbouwplan Leemslagen. Anno 2014 kan de gemeente de bouwkavels in de stad amper kwijt. Voor de voormalige zandafgraving Leemslagenplas bestaat er ook nog een plan voor warmte-koudewisseling. Er werd nog even gedacht om het nieuwe stadhuis er op aan te sluiten, maar ook dat kwam niet van de grond. Voorzichtig wordt nog gekeken of het ziekenhuis ZGT-Almelo nog een optie is.

Archief
Terug naar vorige pagina