Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
07-10-2014  

Registratiesysteem toegangsontzegging winkels

 

ALMELO - Winkeliers in het centrum van Almelo en de woonboulevard, en eigenaren van supermarkten kunnen zich vanaf woensdag 8 oktober aanmelden voor een vernieuwd registratiesysteem van collectieve toegangsontzeggingen. Met dit systeem kunnen winkeliers elkaar informeren over uitgereikte toegangsontzeggingen (‘rode kaarten’). Met het systeem kunnen detaillisten kijken wie er in Almelo een ontzegging heeft gekregen om te shoppen. Daarmee doet de vraag opgang of bijvoorbeeld gepakte winkeldieven zomaar de toegang tot alle winkels kan worden ontzegd zonder een gerechtelijke uitspraak.
Het systeem is overigens niet uniek, Ook in de horeca werd jaren geleden een soortgelijk blokkadesysteem in gebruik genomen. Notaire ruziezoekers kregen een 'rode kaart' en elke aangesloten kastelein kon via een 'besloten' website vernemen wie een toegangsverbod werd opgelegd.
De 'verenigde' winkeliers willen op 18 november a.s. het systeem voor de detailhandel in gebruik nemen.

Vertegenwoordigers van de samenwerkende ondernemersorganisaties, politie, gemeente en brandweer aangevuld met ROC-studenten, gaan woensdag de winkeliers bezoeken om uitleg te geven over het vernieuwde systeem van gele en rode kaarten. Een rode kaart houdt in dat de betreffende persoon gedurende een bepaalde periode niet mag winkelen in een bij het systeem aangesloten winkel, een gele kaart betekent een waarschuwing. Kaarten worden uitgereikt na bijvoorbeeld winkeldiefstal. Het vernieuwde systeem maakt het mogelijk dat winkeliers die informatie kunnen delen.

Keurmerk Veilig Ondernemen
Sinds 26 mei 2008 werken winkeliers, politie, gemeente, brandweer, centrum criminaliteitspreventie (voorheen Hoofdbedrijfschap detailhandel) samen aan veilig ondernemen onder de vlag van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). In de afgelopen jaren zijn door de werkgroep verschillende bijeenkomsten georganiseerd, zoals een informatieavond over brandveiligheid en de roadshow “laat je niet overvallen”. Daarnaast wordt bijvoorbeeld informatie gedeeld over mogelijke maatregelen “afrekenen met de winkeldief”, de gewijzigde procedure van aangifte doen en de veiligheidsscan voor kleine bedrijven met subsidiemogelijkheid.

Archief
Terug naar vorige pagina