|
|
ZWOLLE/ALMELO – Curator D. Meulenkamp van het failliete reïntegratiebedrijf RealWork uit Zwolle, heeft voor een totaal van een slordige 2,5 miljoen euro vorderingen ontvangen van gemeenten, belastingdienst, UWV en bedrijven. In haar korte bestaan verleende RealWork en de vijf dochterbedrijven veel diensten aan gemeentelijke sociale diensten om mensen aan het werk te krijgen.
Er is echter niets meer te halen bij RealWork. Ook directeur-eigenaar Tanja Spoelman is privé failliet. De gemeente Almelo lijkt in dit faillissement de grootste verliezer met een kostenpost van 1,6 miljoen euro aan extra uitkeringen en kosten en een forse vordering aan bevoorschotting aan RealWork. De gemeente ging o.l.v. voormalig wethouder mevrouw M. Kuik-Verweg nogal gretig in op de aangeboden diensten van RealWork. Ook vond de gemeente Almelo het goed, dat een deel van de verstrekte loonsubsidie en bevoorschotting werd ingezet voor de aanschaf van machines. Het plan was om 140 mensen uit de ‘kaartenbak’ van de Almelose sociale dienst aan een baan te helpen. Daarvoor heeft de gemeente een beroep gedaan op de MAU-uitkering van het Rijk. Of de gemeente Almelo daarover nog een vordering te verwachten heeft, nu die doelstelling niet is gehaald, is onduidelijk.
Flinke vorderingen zijn er verder door de belastingdienst (367.000 euro) en het UWV (220.000 euro). Ook gemeenten als Tilburg, Arnhem en Menterwolde (Groningen) investeerden in RealWork en moeten dat geld nu afschrijven.
Op Meldpunt Misbruik Uitkeringen staat meer te lezen.
Lees ook:
Geen WW voor werknemers RealWork
Miskleun met RealWork kost Almelo 1,5 miljoen
RealWork gebruikte loonsubsidies voor machines
140 sociale werknemers wachten op salaris
|