Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
18-04-2014  

KNMC opent Vaarjaar 2014 in Almelo

 

ALMELO - De Koninklijke Nederlandsche Motorboot Club houdt het traditionele Openingsfeest dit jaar in Almelo. Zo’n tachtig schepen van de KNMC zullen zich op donderdag 24 en vrijdag 25 april in de haven van Almelo verzamelen om gezamenlijk het begin van het Vaarjaar 2014 te vieren.
De opening van het Vaarjaar 2014 wordt dit keer van een officieel tintje voorzien door de burgemeester van Almelo, Jon Hermans-Vloedbeld. Zij heet de vloot op vrijdagmiddag officieel welkom in de binnenstadshaven. Fred Swaab, de Commodore van de KNMC, zal eveneens enkele woordjes spreken, waarna het KNMC Schipperskoor uitpakt met een ongetwijfeld sprankelend optreden van drie kwartier.
Het Openingsfeest zelf zal ’s avonds in het Theaterhotel in Almelo plaatsvinden. Dat is ook de plek waar de officiële opening van het vaarseizoen een feit wordt op het moment dat de Commodore de speciaal voor die gelegenheid meegenomen scheepsbel luidt.

Op zaterdagmorgen om 11.00 uur zal het KNMC Schipperskoor nogmaals een optreden verzorgen nabij de haven van Almelo. De in 1907 als Nederlandsche Motorboot Club opgerichte vereniging verwierf al in 1916 het predikaat ’Koninklijke’. Dat had alles te maken met de activiteiten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zo werd op initiatief van de NMC het Watersport-steunfonds voor de Binnenschipperij opgericht voor binnenschippers die in moeilijkheden kwamen. Ook werden de voor de oorlogsjaren door de NMC samengestelde hooggewaardeerde kaarten van waterwegen geblokkeerd en als legerkaarten gebruikt. Na deze werkzaamheden in het belang van het land ’behaagde’ het Hare Majesteit de Koningin op 17 juli 1916 de NMC het predicaat Koninklijke te geven. Sindsdien varen de leden van de KNMC met een kroon in de vlag.

De KNMC werd officieel opgericht op 21 februari 1907 ten huize van de heer J. Dudok van Heel te Amsterdam en is anno 2014 een ruim vierhonderd leden tellende, landelijke club die is ingedeeld in vijf districten. Theo van Catz is de consul voor het district Oost. Het professionele secretariaat is gevestigd op het adres Meent 2a, 4141 AC Leerdam. De vereniging organiseert jaarlijks een veertigtal Toertochten in binnen- en buitenland en houdt ook regelmatig andere evenementen op het water. Zo staat er voor 2016 weer een groot nautische evenement op het programma. Namens de KNMC is het Verbond Nederlandse Motorbootsport dé organisatie waar de landelijke watersportverenigingen en motorbootclubs zich bij kunnen aansluiten. Het Verbond komt op voor de belangen van de recreatievaart met motorboten en verzorgt de belangenbehartiging ten behoeve van de aangesloten verenigingen en motorbootclubs.
De KNMC houdt jaarlijks ook toertochten voor chronisch zieke kinderen en hun gezinsleden onder de naam Kids Maritiem. Dit jaar is dat op 10 mei a.s.

Klik
hier voor meer info over de KNMC.

Archief
Terug naar vorige pagina