Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
30-10-2013  

Heracles bruskeert gemeenteraad

 

ALMELO – De plannenmakers voor een nieuw voetbalstadion voor Heracles Almelo bewandelen de omgekeerde weg bij het bespreekbaar maken van het door onderzoeksbureau Ecorys opgestelde rapport over de effecten van detailhandel in en om het te bouwen nieuwe stadion. De club wil uitgebreide detailhandelsmogelijkheden als economische basis voor het stadion maar dat mag niet ten koste gaan van de detailhandel in de binnenstad. Onder die voorwaarden was/is de gemeenteraad eerder deze zomer akkoord gegaan met een bestemmingsplanwijziging. Temeer daar de provincie de toegekende subsidie van 8,9 miljoen euro voor de revitalisering van de binnenstad op ‘hold’ heeft gezet. Het rapport van Ecorys is al enkele weken klaar, maar de plannenmakers willen het rapport eerst met GS van Overijssel bespreken voordat de inhoud wordt geopenbaard.
In een gesprek met het college van B&W werd dat kenbaar gemaakt. Het college mocht van de inhoud kennis nemen onder voorwaarde dat het rapport nog niet ter hand werd gesteld aan de gemeenteraad. Wethouder Jan van marle bevestigde deze gang van zaken en heeft de plannenmakers laten weten dat het college van B&W niet van zins is de wetenschap van het rapport aan de gemeenteraad te onthouden. Mede omdat de gemeenteraad moet beslissen of de bestemmingsplanwijziging er uiteindelijk komt of niet. Eerst dan kan de provincie kenbaar maken of deze een zienswijze indient tegen het stadionplan of niet en mogelijk de toegezegde subsidie voor de binnenstad gestand doet of intrekt.
“We hebben als college besloten om dan maar aan te sluiten bij dat gesprek met G.S. omdat wij wel willen weten wat daar besproken wordt”, was de reactie van Van Marle die de inhoud van het rapport dus ook nog niet kent. Van Marle is op zich niet blij met de handelswijze van de plannenmakers, omdat feitelijk de gemeenteraad eerst een besluit moet nemen. Desondanks ligt er bij de provincie een verzoek van de plannenmakers voor een gesprek over het rapport van Ecorys en dat is de omgekeerde wereld in bestuurlijk Nederland. Tenzij G.S. dat verzoek naast zich neerlegt!
 

Archief
Terug naar vorige pagina