Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
03-10-2013  

Koninklijke Onderscheiding voor Dolf Schleper

 

ALMELO – Voorzitter Dolf Schleper van de Stichting tot behoud Monumentale Tribune Heracles 1924, is door Koning Willem Alexander benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De versierselen werden uitgereikt door burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld tijdens de bestuursvergadering van de Stichting die ‘Dos’ Schleper voor het laatst voorzat in het Theaterhotel.

In de volksmond wordt Dolf Schleper ‘Dos’ genoemd en velen kennen hem niet anders. Hij werd op de jeugdige leeftijd van 11 jaar lid van Avc Heracles in 1948 en is tot heden ten dage al 65 jaar lid. Hij voetbalde er niet alleen maar was er zijn leven lang ook actief als vrijwilliger of als bestuurder. Als een der weinigen ging hij ook goed om met de afscheiding van de professionele tak van Heracles in 1974 onder de naam Heracles ’74 en nu Heracles Almelo. Hij werd er bestuurder maar vergat de amateurtak niet, waar hij ook actief bleef.

Toen in 1998 dreigde dat de historische Engelse tribune zou worden gesloopt, nam Schleper het voortouw om dit ‘monument’ te redden van de ondergang. Hij entameerde medestanders en kreeg het met behulp van anderen en sponsoren voor elkaar dat de tribune werd verplaatst en gerestaureerd op de huidige plek langs het hoofdveld van Avc Heracles aan de Sportlaan. Amper 100 meter van de plek waar deze tribune naar Engels voorbeeld werd gebouwd in 1924 naar ontwerp van architect Krabshuis. Het initiatief tot de bouw kwam destijds van beschermheer en textielbaron Breuning ten Cate.
Voor de altijd maar ‘trekkende en douwende’ Dos Schleper was de verklaring tot Rijksmonument in 2011 de kroon op het werk. Zijn inzet en beijvering had echter diepere achtergronden, want als Rijksmonument kan de gemeente zich niet permitteren om deze in de toekomst alsnog te laten slopen omdat men wellicht de club wil verhuizen wegens stadsuitbreiding.

Voor ‘Dos’ Schleper was Heracles echter niet het enige in zijn leven, want daarnaast heeft hij zich altijd beijverd voor de scouting in Almelo door allerlei zaken te organiseren en ook nog vrij recent toen een deel van het clubhuis door brand werd verwoest. Daarnaast is Schleper al sinds 1970 actief als lid van de kascommissie van de Alliance Française Twente, een cultureel genootschap dat met regelmaat culturele avonden organiseert onder het genot van Franse chansons en een goed glas wijn, waarbij Schleper met zijn echtgenote steevast aanwezig is.

Fotoreportage: Coen Mulder
 

Fotoreportage (12 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina