Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
29-07-2013  

Green Flag Award voor Dorpspark Bornerbroek

 

Het keurmerk stimuleert parkmanagers om de hoge kwaliteit van het park, duurzaamheid en participatie van bewoners en partners te versterken en te behouden. Parken die aan de standaard voldoen, en dus al eerder werden onderscheiden, zoals het Goossenmaatspark en het Schelfhorstpark, krijgen gedurende het jaar onverwachts bezoek van de jury. Ongeacht het seizoen moet een park dag in dag uit aan hoge kwaliteitscriteria voldoen, onder andere gastvrij, schoon en veilig, milieuvriendelijk maar bijvoorbeeld ook de mate waarin gebruikers bij het park worden betrokken. Eventuele oude landschapselementen moeten zoveel mogelijk in stand zijn gehouden.

Dorpspark Bornerbroek
Het Dorpspark Bornerbroek werd in 2012 officieel geopend, zes jaar nadat het plan voor een park was opgenomen in de door bewoners van Bornerbroek opgestelde dorpsvisie. Het park is een initiatief van vrijwilligers en wordt ook grotendeels door hen onderhouden. Het park werd gerealiseerd door bijdragen van onder meer de Europese Unie, provincie Overijssel, Regio Twente, gemeente Almelo en een groot aantal bedrijven en instanties. De voormalige parochietuin is inmiddels een volwaardig park met naast speciale bomen, bloemperken en paden een muziekpodium, kruiden- en vlindertuin, speeltoestellen en meubilair. Het park is aangesloten op het wandelpadennetwerk van Bornerbroek.

Samenwerking
De stichting Almelo Parkstad beheert het Beeklustpark, in samenwerking met de gemeente. De stichting werkt veel samen met de nabijgelegen Stadsboerderij en de Activiteitengroep Beeklust, wat door de jury van de Green Flag Award op waarde wordt geschat. Het Goossenmaatspark en Schelfhorstpark winnen de Award voor de zesde maal op rij, en weten de kwaliteitseisen die de Green Flag Award stelt, opnieuw vast te houden.

Verbetering van parken
De Green Flag Award is een Brits initiatief van zowel The Civic Trust als de Communities and Local Government (CLG). De instantie zet zich in voor verbetering van parken en schonere leefgebieden. In 1996 werd in Groot-Brittannië de eerste Green Flag Award toegekend. Inmiddels worden parken in heel Europa beoordeeld door juryleden, waaronder één uit Almelo. Dit jurylid is het enige niet-Britse jurylid. Naast Almelo kennen ook Hengelo, Enschede en Nordhorn parken met een Green Flag Award.
 

Archief
Terug naar vorige pagina