Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
03-07-2013  

Promotievaart voor Zomp in Almelo


Gerrit Harbers en Gerrit Kraa (r) in de winterstalling van de Enterse Zomp.
 

ALMELO – De stichting Enterse Zomp houdt maandag een promotievaart in de Almelose haven om een Almelose Zomp en bijbehorend botenhuis te realiseren. Bornerbroeker Gerrit Kraa is een der bestuursleden van de stichting Enterse Zomp die zich beijvert om in meer Twentse steden de historische Zomp te laten terugkeren. Kraa deed met medebestuurslid Gerrit Harbers in februari jl. al een oproep in het Almelo’s Weekblad voor vrijwilligers die zich willen beijveren om dat in Almelo te realiseren en dat schijnt nu in beweging te komen.
Maandagmorgen a.s. vaart de Enterse Zomp door Almelose wateren met aan boord o.a. wethouder Gerrit van Woudenbergh (stadsvernieuwing), vertegenwoordigers van het Almelose beursgenoteerde Royal TenCate, de stichting Stadsherstel, het Stadsmuseum en de Historische Vereniging Almelo.
Een Zomp is een beurtschip uit vroegere tijden om vracht te vervoeren over Twentse wateren. Veel van deze eikenhouten schepen werden gebouwd in Enter. Een Almelose Zomp past ook prima om de doortrekking van het kanaal tot bij Café Nielz aan het Almelose marktplein een extra dimensie te geven. Voor de ontwikkeling van de Kanaalzone stelde de provincie Overijssel de gemeente Almelo bijna 9 miljoen euro in het vooruitzicht.

Kijk
hier naar meer Zomp-foto's en hier naar de foto's van de 81-jarige Almelose blogger Gerard, die na een 'sabbatical year' het bloggen weer heeft opgepakt.

Archief
Terug naar vorige pagina