Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
19-06-2013  

Nieuwe volière voor Stadsboerderij

 

ALMELO - Wethouder Anja Timmer heeft samen met Albert van de Stadsboerderij Beeklust woensdag 19 juni de nieuwe (maar ook historische) Jugendstil volière onthuld. Het prachtige onderkomen werd in opdracht van de stichting Stadsherstel gemaakt door leerlingen van de VVBA, de Netwerkschool Twente, het ROC van Twente en de BOVO uit Vroomshoop. Meer dan een eeuw stond een prachtige Jugendstil volière in de tuin van een oude stadsboerderij in het centrum van Almelo (nu de winkel van Kamp Lederwaren). Het bouwwerk werd door de heer Kamp geschonken aan de stichting Stadsherstel, die het unieke bouwwerk graag wilde behouden.

De volière verkeerde echter in een dermate slechte conditie, dat er niets anders restte dan het prachtige bouwwerk tot in detail na te maken.
Het nieuwe exemplaar werd een tikkeltje groter dan het origineel omdat de volière dienst gaat doen als duiventil op het terrein van de Stadsboerderij Beeklust. En duiven hebben iets meer ruimte nodig dan de kleinere zangvogels die ooit in de nagebouwde voliere woonden. Het prachtige vogelhuis is vervolgens ook nog door leerlingen schilderen van het ROC van Twente in Hengelo geverfd in de oorspronkelijke groen met wit tinten. Leerlingen van de BOVO uit Vroomshoop zorgden voor een perfect passend fundament.
Bij de Stadsboerderij Beeklust zijn ze blij met de nieuwe volière. Werknemers van de Stadsboerderij (mensen met een beperking) krijgen de zorg over zowel het nieuwe pand als de vogels. Wethouder Timmer van Almelo was ook al verrukt van het prachtige bouwwerk en zei erg blij te zijn dat een dergelijk bijzonder bouwsel bewaard is gebleven.
De nieuwe bewoners van de Jugendstil volière zijn sierduiven. Een aantal daarvan is nog maar heel kort bij de Stadsboerderij, want een marter had nog niet zo lang geleden de duiven in een andere vogelkooi aangevallen. Een aantal overleefde dat niet en werd vervangen door nieuwe exemplaren.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (24 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina