Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
04-06-2013  

Promo-professionals in Zakelijk Almelo


Evy Goessen is de nieuwe directrice van de stichting Almelo Promotie
 

ALMELO - Te gast bij Zakelijk Almelo waren dit keer eens niet twee vertegenwoordigers uit de innovatieve maakindustrie hier ter stede, maar twee directeuren wier instelling of bedrijf zich bezighoudt met presentatie en promotie in binnen- en buitenland: Evy Goessen (Stichting Almelo Promotie) en Peter Hilbrink (Expovorm International).

Evy Goessen heeft haar wortels in Zuid-Limburg en is via Drenthe in Twente beland. Ze had destijds weinig beeld bij Almelo en dacht: ‘Als dat voor mij geldt, zal dat ook voor vele anderen gelden. Dat is een mooie uitdaging.’ Inmiddels is ze ‘verknocht geraakt aan wat wij hier hebben’.

Stichting Almelo Promotie houdt zich bezig met citymarketing, de instandhouding van de VVV, de bundeling van mankracht en budget, het coördineren van evenementen, het faciliteren ervan en kan partners helpen vinden bij projecten. De stichting wil ‘ontzorgen voor evenementenorganisaties’, kan en wil helpen bij de aanvraag van vergunningen, adviseren inzake veiligheid en heeft draaiboeken op de plank liggen.
Voor het bedrijfsleven wil Evy Goessen ‘een soort ontmoetingsplatform creëren, waarin we het willen hebben over de aantrekkelijkheid van de stad om te wonen en werken’. Het eerste (en drukbezochte) café vond maandag 27 mei plaats. Hier stond een ideeënboom, waaraan een ieder een idee kon hangen. Een ervan was om de verschillende woonwijken te presenteren. Een andere suggestie was om winkel- en uitgaanstijden naadloos op elkaar te laten aansluiten. ‘Je moet mensen na het shoppen niet laten weglopen uit de stad, maar ze hier houden.’

In de korte tijd dat ze hier nu werkzaam is, constateert Evy Goessen dat er tussen verschillende ondernemers goede samenwerking plaatsvindt. Die samenwerking wil ook zij zoeken. Voor haar kan Almelo zich ten opzichte van andere (Twentse) steden profileren als waterstad, topsportstad en groene stad. ‘We hebben een streepje voor. Kijk ook maar naar het aantal hotels en restaurants. Daarin kunnen we ons meten aan Enschede.’ Nu nog wat meer positivisme.

Expovorm International bestaat 26 jaar, waarvan de laatste 16 jaar in Almelo en sinds enige jaren in een deel van het voormalige pand van machinefabriek Brugman op het Indië-complex aan de zijde van de Kolthofsingel.
Peter Hilbrink was ooit ambtenaar, studeerde chemie en verrichtte milieuonderzoeken. Echter, ‘wat wij verdienden ging in een potje. Toen heb ik iets anders gezocht’.
Dat andere werd: opvouwbare stands. Een schot in de roos, al ging het te goed: ‘We verkochten meer dan we ooit konden produceren. Dat bracht een spanningsveld tussen ons en de Duitse leverancier’. In Bergschenhoek trof hij vervolgens een bedrijf voor levering van de materialen. Nu is er al 23 jaar een goede samenwerking.
Expovorm International is inmiddels 18 jaar zo’n beetje de hofleverancier van IBM. In Duitsland, een echt beursland, zit voor hem en zijn team van 23 mensen veel werk.
Expovorm is aangesloten bij een internationaal standbouwnetwerk en bracht twintig jaar geleden al het maatschappelijk verantwoord ondernemen in de praktijk. ‘We verschepen geen stands, we doen alleen datatransport. Je krijgt dezelfde Nederlandse kwaliteit met buitenlandse partners en support. Als we in Frankfurt een stand bouwen, gebeurt dat met twee mensen van ons. De rest is lokaal.’

Expovorm is een familiebedrijf met weinig verloop – het is ‘uurtje factuurtje’ en zeker geen van-negen-tot-vijfbaan. Eerdaags draagt Peter Hilbrink het bedrijf over aan de volgende generatie: zijn dochter, schoonzoon en een werknemer van het eerste uur. Van een buurman koopt hij grond voor uitbreiding. In Almelo, dus. Niet in Borne, waar hij op werd gewezen. Daar hebben ze volgens Peter Hilbrink zitten ‘slapen’ toen hij er zich kwam oriënteren.

Voor wie wekelijks de inhoud van De Roskam tot zich neemt, behoefde de columnist geen nadere toelichting. Wim van Dalfsen (‘Ik ben een betrokken buitenstaander’) geeft in dit weekblad telkenmale zijn visie op onder meer het ondernemen, onderwijs en wonen in Twente. Bij Zakelijk Almelo sprak hij over de twee gezichten van Almelo.

Tekst: Coen Heldeweg
Fotoreportage: Coen Mulder

 

Fotoreportage (14 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina